Oud en nieuw met een peuter: tips!

Hoe vier je oudejaarsavond met een peuter erbij? Lees deze tips!

Voorbereiden

Je peuter begrijpt nog niet zoveel van wat oud en nieuw inhoudt. Hij of zij begrijpt wel dat oudejaarsavond een bijzonder moment is, waarop de volwassenen feest vieren. Daar wil je kind waarschijnlijk graag aan meedoen!

Je kunt je peuter voorbereiden door een paar dagen voor oudejaarsdag alvast uit te leggen wat oud en nieuw ongeveer is. Je kan uitleggen dat het een speciale avond is, met vuurwerk en oliebollen. In de dagen voor oud en nieuw kunnen jullie oefenen met aftellen en “Gelukkig nieuwjaar!” roepen. Leuke voorpret!

Wakker maken of niet?

De grote vraag voor veel ouders: moet je je peuter wakker maken om twaalf uur of niet? Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind gewoon door te laten slapen. Andere ouders maken hun kindje iets voor twaalven wakker. Experts zijn het er niet helemaal over eens wat nu het beste is voor kinderen. Je peuter heeft er meestal weinig aan als je hem of haar wakker maakt, omdat hij of zij toch nog niet echt begrijpt wat er gebeurt. Maar het kan ook niet echt kwaad. Kijk dus vooral naar je eigen kind en jouw eigen gevoel hierover.

Het belangrijkste is dat je goede afspraken met je kind maakt. Heb je beloofd dat je hem of haar wakker maakt? Doe dat dan ook echt, zelfs als het wat moeilijk gaat. Houd je je niet aan je belofte, dan is dat voor een peuter heel moeilijk te begrijpen.

Je kunt ook rond de normale bedtijd van je kind aftellen naar het nieuwe jaar. Je peuter kan toch nog geen klokkijken en heeft nog niet echt besef van tijd. Of je nu om acht of om twaalf uur aftelt, maakt voor je kind dus weinig uit. Een voordeel van deze aanpak is dat je zelf ook eerder naar bed kan als je dat wil.

Leuke activiteiten
  • Laat je peuter helpen met oliebollen bakken. Je kind kan bijvoorbeeld de krenten door het beslag roeren of de poedersuiker over de oliebollen strooien.
  • Versier het huis samen nog wat extra voor oud en nieuw. Hang lampjes op, doe een slinger om de klok, knutsel leuke versieringen of maak vrolijke feesthoedjes.
  • Kleed jezelf en je peuter mooi aan. Of houd een gezellige pyjama avond. Zo maak je het extra speciaal!
  • In de avond kan je leuke spelletjes doen. Of samen terugkijken naar alles wat je peuter al geleerd en meegemaakt heeft. Je kan bijvoorbeeld het fotoalbum erbij pakken. “Kijk, hier was jij nog maar een kleine baby.” Hoewel je kind nog weinig besef van tijd heeft, zal stilstaan bij zijn ontwikkeling hem of haar een trots gevoel geven.
  • Als het tijd is om af te tellen, kan je op YouTube en Netflix veel kinderfilmpjes vinden hiervoor. Voordeel: die kan je op elk moment aanzetten!
Wat kan je peuter eten?

Bij oud en nieuw zijn er vaak lekkere hapjes en oliebollen. Het is ook helemaal niet erg om je kind daar een beetje van mee te laten snoepen. Zorg dat er ook wat gezonde hapjes op tafel staan die je peuter zelf kan pakken, zoals plakjes komkommer en gehalveerde snoeptomaatjes.

Omdat er in december vaak al best veel gesnoept wordt, is het verstandig om het avondeten zo normaal mogelijk te houden. Geef je kind gewoon een bordje van wat hij normaal eet, op de normale tijd.

Tip: zet de tafel niet vol met allemaal lekkere dingen. Dan is het voor je peuter wel heel moeilijk om er vanaf te blijven. Laat liever af en toe een schaal met lekkers rondgaan en zet de gezondere dingen op tafel.

Vuurwerk

Dit jaar mag er geen vuurwerk worden afgestoken. Een paar sterretjes met je kind afsteken mag wel! Dat kan een magisch moment zijn voor je kind. Let wel goed op de veiligheid.

Tip: steek wat sterretjes in het toetje of tussen de oliebollen. Zo blijft je peuter op afstand en kan hij of zij toch genieten van de mooie lichtjes.

Ontspan en geniet!

Zelfs als niet alles gaat zoals je had gepland. Peuters kunnen nu eenmaal onvoorspelbaar zijn. Probeer ontspannen van de avond te genieten.

Bron: 24 Baby

Deel dit artikel: