Groei

 

Groei

Tussen een en twee jaar groeien peuters ongeveer twaalf centimeter, tussen twee en drie jaar ongeveer tien centimeter en tussen drie en vier jaar ongeveer acht centimeter. In sommige perioden maken kinderen een groeispurt door.

Van Wiechenonderzoek

Het consultatiebureau volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind. Ze gebruiken daarbij het Van Wiechenonderzoek. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. Ontwikkelingsmijlpalen zijn bijvoorbeeld: het stapelen van blokken, lichaamsdelen aanwijzen en een bal kunnen gooien. Al spelend met je kind onderzoekt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige welke mijlpalen het heeft bereikt. Zo houden ze bij hoe ver je kind is in zijn ontwikkeling.

Aan de hand hiervan kun je samen met de medewerkers van het consultatiebureau in gesprek gaan over de ontwikkeling van jouw kind.

Wat is een groeidiagram?

Om de groei van je kind te volgen kun je een groeidiagram gebruiken. Er zijn verschillende groeidiagrammen. Bijvoorbeeld een diagram waarin je het gewicht van je kind kunt vergelijken met dat van andere kinderen van dezelfde leeftijd. Of een diagram waarin je de lengte kunt vergelijken. Er is ook een diagram waarin je kunt zien welk gemiddelde gewicht hoort bij een bepaalde lengte. Op TNO.nl vind je de groeidiagrammen die gebaseerd zijn op alle kinderen in Nederland.

De middelste lijn in een groeidiagram geeft het gemiddelde aan. De buitenste lijnen geven het bereik aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit. Valt jouw kind buiten de buitenste lijnen op het groeidiagram? Bespreek dit dan met de jeugdarts op het consultatiebureau of de huisarts.

Wat is een normale groei?

Het is logisch dat bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgt. Belangrijk is de eigen groeilijn van je kind. Vlakt de groeilijn van je peuter af of komt er een knik in, bespreek dit dan met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau. Zij zullen je zo nodig naar de huisarts verwijzen. Wijkt een kind fors af van de eigen groeilijn, dan kan er sprake zijn van een groeistoornis. Kijk voor meer informatie over groeistoornissen op Kindengroei.nl.

Groeipijnen

Vanaf drie jaar kan je peuter last krijgen van 'groeipijnen'. Dat zijn pijnen in de kuiten, armen of scheenbenen. De term groeipijn klopt eigenlijk niet, want die pijn heeft niks te maken met groeien. Het is onbekend waar de pijn wel door komt.

Handige apps

  • GroeiGids app - Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • iGrow - Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Goedgekeurde informatie

Gewoon betrouwbaar - Opvoedinformatie Nederland


Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.