Scheidingsangst

 

Scheidingsangst

Baby’s kunnen angstig worden als papa of mama weggaat, en beginnen te huilen. Dit heet scheidingsangst of verlatingsangst.

Veilig voelen

Het is een heel normale reactie als je baby huilt als je weggaat. Baby’s zijn tenslotte het veiligst als volwassenen bij hen in de buurt blijven en voor hen zorgen. Door te huilen zorgen ze dus dat ze in de nabijheid blijven van mensen die voor hen zorgen. Naast voeding en slaap is in de eerste maanden de nabijheid van en koestering door ouders een van de belangrijkste behoeften van baby’s.

Vertrouwen krijgen

Naarmate baby’s ouder worden, kunnen ze het verdragen om steeds een beetje langer zonder hun ouders te zijn. Ze ervaren dat de ouders op de juiste momenten wel weer terugkomen om liefde, aandacht, voeding en zorg te geven.

Dagelijkse rituelen en bezigheden helpen baby’s om verwachtingen te vormen over hoe de dagen en nachten verlopen en wanneer hun ouders wel en niet aanwezig zijn. Ze leren erop vertrouwen dat ze ook een tijdje alleen kunnen liggen en spelen in de wieg of de box.

Moeilijke momenten

Op sommige momenten kan het voor je baby moeilijker zijn om alleen te zijn: als je kindje ziek is, of bij bijzondere omstandigheden, zoals bij een uitstapje of verhuizing. De angst om van jou te worden gescheiden kan dan extra snel opspelen, omdat je kind zich niet lekker voelt of niet weet wat er precies gaat gebeuren.

Wat kun je doen tegen scheidingsangst?

  • Als je even uit het zicht bent, blijf dan tegen je kind praten of zing een liedje. Dan weet je kind dat je er toch bent.
  • Speel af en toe kiekeboe met je kind achter je handen of een doek, of ga even de kamer uit en steek dan je hoofd om de hoek van de deur. Je bent dan even weg en snel weer terug. Zo wordt weggaan en terugkomen een gebeurtenis met positieve, vrolijke spanning.
  • Als je kind bang is, troost het dan. Blijf zelf rustig, want daarmee stel je je baby ook gerust.
  • Als je je kind naar de kinderdagopvang brengt, neem je kort en duidelijk afscheid met een vast ritueel. Laat het troosten over aan degene die bij je baby blijft.

Eenkennigheid

Scheidingsangst is iets anders dan eenkennigheid, wat met angst voor vreemden te maken heeft.