Op vakantie als je zwanger bent

Heb je zin om nog een vakantie te boeken om tot rust te komen voordat je baby geboren wordt? Dat is prima mogelijk. Het is wel verstandig om van tevoren uit te zoeken of er gezondheidsrisico’s zijn.

Heb je nog inentingen nodig?

Als je op reis wilt naar een ver land, zou het best kunnen dat je daar inentingen voor nodig hebt. Als je zwanger bent, mag je bepaalde inentingen niet toegediend krijgen. Ook wanneer je bepaalde activiteiten wilt gaan ondernemen, is het goed om te checken of er risico’s aan verbonden zijn voor zwangere vrouwen.

Reisadvies

Omdat je als je zwanger bent nu eenmaal meer gezondheidsrisico’s loopt, is het verstandig om je verloskundige, gynaecoloog of huisarts te raadplegen als je naar het buitenland gaat. Dat kun je het beste doen voordat je een vakantie boekt. Zij kunnen je adviseren over:

  • Zwangerschapskwaaltjes op reis
  • Of je kunt vliegen
  • Wat je wel en niet mag eten
  • Of je kunt zonnen
  • Hoe je het beste met de hygiëne om kunt gaan

Je huisarts en de GGD kunnen je vertellen welke inentingen je nodig hebt voor welke bestemmingen.

Toestemming om te vliegen

Als je zwanger bent, mag je in de meeste gevallen gewoon vliegen. Per vliegtuigmaatschappij verschillen de regels, dus vraag je vliegtuigmaatschappij tot wanneer je mag vliegen. Sommige vliegmaatschappijen vragen om een ‘fit to fly’ verklaring, deze kan de verloskundige of gynaecoloog opstellen. Als je een medische indicatie hebt, kan het wel problemen opleveren om te vliegen. De luchtvaartmaatschappij kan je dan weigeren.

Tips voor reizen tijdens je zwangerschap
  • Maak geen al te lange autoritten
  • Neem voldoende rust
  • Als je naar een verre bestemming gaat, zoek dan eerst uit of daar bepaalde ziekten voorkomen. Je hebt namelijk minder weerstand als je zwanger bent. Daardoor kun je sneller ziek worden of zieker dan normaal. Een infectieziekte kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Klik hier voor meer informatie over de zwangerschap

Deel dit artikel: