Onzekerheid in het ouderschap

Niemand kan je precies vertellen hoe je je kind moet opvoeden. Iedere ouder heeft sterke en minder sterke punten. Alle ouders twijfelen wel eens. Dat is heel normaal. 

Iedereen is wel eens onzeker

Vader of moeder zijn vraagt veel nieuwe dingen van je. Er zijn geen vaste regels of handleidingen. Ieder kind is anders en kinderen veranderen ook nog eens de hele tijd. Je wilt geduldig zijn, je inleven in je kind en jezelf kunnen beheersen. Je wilt grenzen stellen, maar er ook eens van afwijken. Je wilt je kind beschermen en het allemaal goed doen, want je gunt je kind het allerbeste. Dat is nogal wat. Het is dus niet zo raar dat je wel eens onzeker bent.

Confrontatie met jezelf

Als je een kind hebt, leer je jezelf soms heel anders kennen. Opvoeding is een soort spiegel. Je leert welke zaken je belangrijk vindt. Soms zijn dit dingen die je vanuit je eigen jeugd hebt meegekregen. Dit kunnen ook frustraties zijn of zelfs jeugdtrauma’s. Een nare jeugd kan invloed hebben op je rol als moeder of vader. Soms schrik je als je je ouders in jezelf herkent of loop je juist op je tenen om het anders te doen. Dat maakt het niet makkelijker.

Hulp zoeken

Onzekerheid hoort erbij. Probeer er vooral over te praten met mensen die je vertrouwt en die er voor open staan. Maar als je merkt dat het niet goed gaat met je of met je kind, zoek dan professionele hulp en praat met je huisarts of iemand op het CJG. Met de kleinste vragen kun je al bij ons terecht. Wij denken graag met je mee. Klik hier voor onze contactgegevens.

Bij CJG Capelle bieden we verschillende trainingen aan voor ouders. Bijvoorbeeld over opvoeden, de peuterfase en omgaan met pubers. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit artikel: