
Is er iemand overleden waar je veel van hield? Dan voel je je waarschijnlijk heel verdrietig. Er bestaat geen perfecte manier om met de dood van een dierbare om te gaan. We zijn allemaal anders, dus we reageren allemaal ook anders. De één heeft meer tijd nodig dan de ander. Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om het verdriet minder zwaar te maken. Helpen de tips niet? Dat is niet erg. Dan ben je er misschien nog niet aan toe.
Tip 1: Stop je gevoelens niet weg
Wil je huilen? Huil dan. Wil je schreeuwen? Schreeuw! Stop je gevoelens niet weg.
Je kunt je heel erg verdrietig of down voelen, maar misschien ook boos, angstig of schuldig. Dat voelt niet fijn, maar is wel heel normaal.
Tip 2: Neem de tijd
Iedereen verwerkt de dood van een dierbare op zijn eigen manier en dus ook in zijn eigen tempo. Het is bijvoorbeeld niet raar als je soms verdrietig bent en niet de hele dag. Het kan best dat je je een tijdje wat beter voelt en daarna weer een tijdje wat minder.
Geef jezelf de tijd om jouw verlies te verwerken. Ook als anderen vinden dat je ‘er nu toch wel overheen moet zijn’.
Tip 3: Bezoek het graf
Ga naar het graf van je dierbare en zeg wat je nog tegen hem of haar had willen zeggen. Dat kan erg opluchten.
Tip 4: Praat erover
Het helpt om met andere mensen te praten over hoe je je voelt. Misschien ken je iemand die zelf een dierbare verloren heeft? Hij of zij kan je tips geven over hoe jij met je verdriet kunt omgaan.
Wil je liever praten met iemand die je niet kent? Bel of chat dan met iemand van De Kindertelefoon (0800-0432) of van MIND (0900-1450).
Mensen vinden het vaak heel moeilijk om te praten met iemand die veel verdriet heeft. Ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. Misschien zijn ze bang dat je gaat huilen. Of ze denken dat jij wel naar hen toe komt als je wilt praten. Als je vrienden er niet altijd voor je zijn, bedenk dan dat ze het niet kwaad bedoelen. Als je ze nodig hebt, zeg dat dan. En vertel hen duidelijk wat ze voor je kunnen doen.
Je kunt ook met iemand afspreken om gewoon even iets gezelligs te doen. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je wat leuks doet of als je niet aan degene die overleden is denkt. Het kan helpen om even afleiding te hebben.
Tip 5: Beweeg
Bewegen helpt om je hoofd leeg te maken en zorgt voor afleiding. Ga een rondje buiten rennen, skeeleren of voetballen met een vriend(in). Of maak samen met iemand een lange wandeling. Dan kan je meteen je hart luchten.
Tip 6: Denk aan positieve herinneringen
Het kan helpen om te bedenken wat fijn was aan het leven van jouw dierbare en wat hij of zij voor jou betekent heeft. Welke fijne herinneringen heb je aan hem of haar? Maak bijvoorbeeld een mooie fotocollage van je dierbare. Voel je dankbaar voor de tijd die jullie samen hebben gehad.
Tip 7: Vraag om hulp als je dat nodig hebt
Vind je zelf dat je erg lang verdrietig blijft? Maak dan een afspraak met je huisarts. Die luistert naar je en kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een (jeugd)psycholoog, een rouwtherapeut of iemand anders die je kan helpen. Het is heel normaal om hulp te vragen. Je mag ook altijd contact opnemen met iemand van het CJG.
Bronnen: JouwGGD.nl, Bedrock.nl
Deel dit artikel: