Omgaan met je gevoelens

Je wordt volwassen en de hormonen vliegen door je lijf. De ene keer ben je heel blij, de andere keer verdrietig. Dat kan vaak wisselen.

Je bent niet de enige

Niet alleen jij, maar ook alle andere jongeren maken die verandering door in de puberteit. Het is logisch dat je elkaar soms niet begrijpt. Of dat je soms knallende ruzies krijgt, ook met je ouders.

Inleven in anderen

Als je weet wat anderen voelen en denken, doordat je je beter leert inleven, begrijp je elkaar beter. Goed kijken en luisteren is daarom belangrijk. Anderen waarderen het als je naar hen luistert, hen helpt en steunt.

Je gevoelens leren beheersen

Als je beter met je gevoelens om kunt gaan, dan lukt het ook beter om je niet heel verdrietig, boos of somber te voelen. Het helpt je ook om minder ruzie te maken. Als dat niet lukt, heb je misschien hulp nodig. Je kunt praten met iemand die je vertrouwt, maar ook een jeugdcoach van het CJG kan je hierbij helpen.

Achter de wolken schijnt de zon

Soms wordt het allemaal gewoon even te veel. Dan heb je je emoties niet in de hand. Die momenten hebben we allemaal wel eens. Bedenk dan dat het meestal maar tijdelijk is. Morgen kun je je weer een stuk beter voelen, dus blijf positief.

Meer lezen over gevoelens

Bron: Jong in Capelle

Deel dit artikel: