Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Nieuw: training ‘Plezier op school’

Nieuw: training 'Plezier op school'

De overgang naar de middelbare school kan extra moeilijk zijn voor kinderen die op de basisschool gepest werden of andere problemen hadden in de omgang met andere kinderen. Het maken van een goede start is erg belangrijk om te voorkomen dat deze problemen zich op de nieuwe school herhalen. De zomercursus ‘Plezier op School’ hoopt aanstaande brugklassers daarbij te kunnen helpen.

Voor wie is de cursus bedoeld?
Deze cursus is bedoeld voor kinderen die:

  • Geplaagd en gepest werden op de basisschool
  • Moeilijk vrienden/vriendinnen kunnen maken
  • Geen ‘nee’ durven zeggen
  • Regelmatig ruzie hebben zonder dat ze dat eigenlijk willen
  • Vaak alleen staan

Wat is het doel van de cursus?
Het doel van de cursus is de kinderen te helpen straks met meer plezier en zelfvertrouwen naar de nieuwe school te gaan.

Wat leren kinderen bij de cursus?
Tijdens de cursus ervaren de kinderen dat zij niet de enigen zijn die kampen met dit soort problemen. Op een speelse manier leren ze de volgende vaardigheden:

  • Contact leggen met andere kinderen
  • Opkomen voor zichzelf (assertiviteit)
  • Omgaan met plagen en pesten

Daarnaast wordt vooral aandacht besteed aan positief denken en non-verbaal gedrag zoals houding, oogcontact en stemgebruik.

Op welke manier?
Door met elkaar te praten, door oefeningen en rollenspelen te doen en door tips te krijgen, leren de kinderen hoe ze met meer zelfvertrouwen met anderen kunnen omgaan.

Informatie voor ouders
Voorafgaand aan de cursus vindt er een bijeenkomst plaats voor ouders. Tijdens deze bijeenkomst kunnen ouders kennismaken met de trainers en geven we informatie over de inhoud van de cursus. We besteden veel aandacht aan wat ouders zelf kunnen doen om hun zoon of dochter te ondersteunen na de cursus. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen.

Na afloop van de cursus ontvangen ouders een individuele terugkoppeling van de trainers.

Bijeenkomsten
De cursus vindt plaats op twee aaneengesloten dagen in de laatste week van de zomervakantie. De tweedaagse trainingen vinden voor 2 groepen plaats op:

  • 14 en 15 augustus
  • 17 en 18 augustus

De cursusdagen beginnen om 09:00 uur en eindigen om 16:30 uur. Na de cursus komen alle deelnemers in of rond de herfstvakantie nog een dagdeel terug.

Locatie
De training vindt plaats bij het CJG aan de Linie 8, 2905 AX Capelle aan den IJssel.

Aanmelden
Aanmelden kan via deze pagina (via het aanmeldformulier aan de rechterkant), maar ook telefonisch via 010 – 24 23 200 (maandag t/m vrijdag van 08.15 tot 17.00 uur).

Na aanmelding zijn er individuele kennismakingsgesprekken met kinderen en eventueel hun ouders. Na de definitieve inschrijving en na het kennismakingsgesprek worden ouders uitgenodigd voor de ouderbijeenkomst (11 juli, 19:30 uur).