
Van 24 januari t/m 3 februari 2018 zijn de Nationale Voorleesdagen. Voorlezen (en zelf lezen) is niet alleen erg leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen.
Baby
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van baby’s. Baby’s houden van klanken en horen graag taal en muziek. Ze houden van deuntjes, liedjes en rijmpjes. Vanaf een maand of vier kun je je baby al gaan ‘voorlezen’. Je baby kan het boekje bekijken en voelen terwijl hij of zij van je stem geniet. Vanaf ongeveer negen maanden beginnen baby’s voorlezen steeds leuker te vinden. Voorlezen is dan vooral: samen plaatjes kijken, aanwijzen en benoemen wat je ziet.
Hoe vaker je voorleest, hoe beter. Dat is heel goed voor de taalontwikkeling van baby’s. Niet alleen omdat ze nieuwe woorden leren, maar ook omdat ze zo spelenderwijs belangrijke communicatieve principes leren. Los daarvan is het natuurlijk ook gewoon gezellig om samen dit soort intieme momenten te hebben.
Peuter
Samen boekjes lezen is ook bij peuters belangrijk voor de taalontwikkeling. Verhaaltjes voorlezen is vaak nog moeilijk. Plaatjes kijken en benoemen lukt vaak wel. Vooral boekjes met eenvoudige plaatjes en het liefst een plaatje per bladzijde. Plaatjes kijken bevordert het herkennen van vormen en soorten.
Peuters leren veel van boekjes lezen, vooral als ze actief meedoen. Vertel ook af en toe een verhaaltje aan de hand van de plaatjes, bijvoorbeeld over iets wat je kind heeft meegemaakt of een fantasieverhaal.
Kleuter
Kleuters kunnen hun aandacht langere tijd op één ding richten. Dat betekent dat je echte voorleesverhalen met je kind kunt gaan lezen. Ze krijgen interesse voor fantasie en humor. Lezen wordt een goede manier om de wereld te ontdekken. Je kind kan naar echte verhalen luisteren en daar samen over praten, maar ook plaatjes blijven belangrijk. Zoek daarom boeken met een combinatie van die twee. Prentenboeken doen het nog steeds goed, maar ook voorleesboeken met minder illustraties en meer tekst kan je kind nu aan.
Basisschoolkind
Bijna alle kinderen vinden het nog fijn om voorgelezen te worden. Bijvoorbeeld als onderdeel van het slaapritueel. Jonge kinderen kun je eindeloos hetzelfde boekje voorlezen. Voor kinderen die leren lezen kan het leuk zijn om zelf ook een paar zinnen voor te lezen. Ook als kinderen eenmaal zelf kunnen lezen, blijft voorlezen belangrijk. Ook bij kinderen in de midden- en bovenbouw van de basisschool heeft voorlezen gunstige effecten. Boeken brengen meer taal in het leven van kinderen. Voorlezen doet lezen, het daagt uit om zelf te gaan lezen. Daarmee wordt de leesontwikkeling van kinderen gestimuleerd.
Voordelen van voorlezen
Een paar voordelen van voorlezen op een rij:
- Met voorlezen stimuleer je de spraak- en taalontwikkeling van je kind
- Voorlezen stimuleert de fantasie
- Voorlezen daagt uit om zelf te gaan lezen
- Voorlezen helpt kinderen te leren luisteren en zich te concentreren
- Voorlezen is gezellig, een intiem moment met je kind
- Door voorlezen raken kinderen vertrouwd met allerlei verhaalsoorten en verhaalpatronen
- Voorlezen nodigt uit om samen (over boeken) te praten
Bronnen: Opvoedinformatie Nederland, Zo leuk is lezen, Kind en Taal
Deel dit artikel: