Mondkapjes in het OV: tips en veel gestelde vragen

Sinds 1 juni 2020 is het voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer (OV). Reis je met het OV naar school, dan geldt dat ook voor jou. Hieronder vind je tips over hoe je het mondkapje op moet doen, hoe je zelf mondkapjes kan maken en veel gestelde vragen over de mondkapjes in het OV.

Mondkapjes op- en afdoen

Zet het mondkapje ruim voor het instappen op, om het instappen veilig en snel te laten verlopen. Pas als je bent uitgestapt kan je je mondkapje afdoen.

Bekijk het instructiefilmpje van de Rijksoverheid over het gebruiken van niet-medische mondkapjes in het OV.

  • Was je handen met water en zeep voordat je je mondkapje opzet. Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant niet aan. Zorg dat je mondkapje goed aansluit op je gezicht en je neus, mond en kin bedekt.
  • Lukt het niet goed om de elastieken van het mondkapje achter je oren te bevestigen? Gebruik dan een mondkapje dat met een lint achter je hoofd omgebonden kan worden.
  • Ben je weer uitgestapt, gebruik dan de touwtjes of elastieken om het mondkapje af te zetten. Raak de binnenkant van het mondkapje en je gezicht (ogen, neus en mond) niet aan. Was je handen met water en zeep nadat je je mondkapje hebt afgezet.
  • Heb je een wegwerp mondkapje? Of is je mondkapje kapot of versleten? Gooi het mondkapje dan weg. Je kan ook katoenen mondkapjes kopen of zelf maken. Deze kunnen gewassen en hergebruikt worden.
  • Heb je een mondkapje dat gewassen en hergebruikt kan worden? Bewaar je mondkapje dan zo steriel mogelijk, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Bewaar een schoon mondkapje en een gebruikt mondkapje apart van elkaar. Stop ze niet los in je jaszak, broekzak of tas. Dan kunnen virussen zich makkelijk verder verspreiden. Was het mondkapje na ieder gebruik op 60 graden Celcius.
Zelf mondkapjes maken

Je kunt ook zelf mondkapjes maken. Lees hieronder welk materiaal en welk naaipatroon je daarvoor moet gebruiken.

  • Kies textiel dat bedoeld is om in contact te komen met de huid. Je kan gebruikt textiel (bijvoorbeeld theedoeken, lakens of kleding) of nieuw textiel nemen.
  • Als je een nieuwe lap textiel of een nieuw kledingstuk gebruikt, was het dan eerst op 60 graden Celcius. Zo was je eventueel achtergebleven chemische stoffen uit de nieuwe stof.
  • Als je huidirritatie krijgt door de stof, probeer dan een mondkapje te maken van niet-gekleurd textiel, schone theedoeken of beddengoed.
  • Het is belangrijk dat je een naaipatroon gebruikt waarbij het mondkapje zo goed mogelijk aansluit op je gezicht en je neus en mond bedekt. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje op de website van de Rijksoverheid.
Veel gestelde vragen over mondkapjes in het OV

Op de website van de Rijksoverheid vind je antwoord op veel gestelde vragen over mondkapjes in het OV.

Moet ik ook handschoenen dragen?

Was je handen 20 seconden lang met water en zeep en droog je handen daarna goed af. Doe dit voordat je naar buiten gaat, als je weer thuis komt, als je je neus hebt gesnoten, natuurlijk voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest. Hoest of nies in je elleboog en kom zo min mogelijk aan je gezicht. Als je dat doet, dan is het niet nodig om handschoenen te dragen in openbare ruimtes. Handschoenen dragen voegt niets toe. Sommige mensen moeten voor hun werk heel vaak hun handen wassen, waardoor hun handen kapot gaan. Om de huid te beschermen heeft het dan wel zin om (wegwerp)handschoenen te dragen.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel: