Moeilijke keuzes maken: 6 tips

Moet je een moeilijke keuze maken? Deze tips kunnen helpen.

1: Maak een plan

Verzamel informatie. Bedenk wat de positieve en negatieve gevolgen van je keuze kunnen zijn. Let wel op dat je realistisch blijft: denk bijvoorbeeld niet te positief of te negatief. Voor de meeste problemen bestaat er wel een oplossing. Ook daar kan je van tevoren al over nadenken.

2: Stel jezelf waarom-vragen

Bijvoorbeeld: Waarom vind je dit belangrijk? Waarom wil je het zo graag? Waarom lijkt dat je beter? Het geeft je antwoorden die veel kunnen verduidelijken. Luister naar je gevoel.

3: Vraag anderen om advies

Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag anderen om advies, bijvoorbeeld een goede vriend(in), je ouders of iemand op school. Dat kan je helpen om een goede keuze te maken. Je kunt het ook bespreken met iemand die dezelfde keuze al eens gemaakt heeft. Maar onthoud wel: het blijft je eigen keuze. Doe waar jij achter staat!

4: Maak keuzes niet in een opwelling

Maak je keuze niet te impulsief of te snel. Je humeur kan invloed hebben op hoe je ergens tegenaan kijkt. Tip: schrijf op wat je keuze is en waarom je die keuze hebt gemaakt. Kijk er op een later moment nog een keer naar. Denk je er nog steeds hetzelfde over?

5: Accepteer dat twijfelen erbij hoort

Als je een moeilijke keuze moet maken, is het niet gek dat je daarover twijfelt. Probeer de keuze niet te snel te maken omdat je van het twijfelen af wilt zijn (zie ook tip 4). Denk er goed over na, kijk naar de voor- en nadelen of vraag iemand om met je mee te denken. Je kunt ook beslissen om de keuze een tijdje te laten rusten. Misschien weet je over een paar dagen beter waar je voor wilt kiezen.

6: Blijf er niet te lang over piekeren

Maak je keuze niet te snel, maar blijf er ook niet te lang over piekeren. Ergens lang over piekeren maakt de keuze meestal niet makkelijker. Maak je keuze en zie wat er gebeurt. Het kan gebeuren dat je de verkeerde keuze maakt. Maar bedenk dan: er zijn weinig dingen die je niet achteraf nog kunt oplossen. En: van verkeerde keuzes maken leer je. Dan weet je een volgende keer weer beter wat je moet doen. Je bent echt niet de enige die wel eens verkeerd kiest!

Bronnen: Santé, SoChicken, Medinello

Deel dit artikel: