Moeder of vader worden: dat is even wennen

Van het ene op het andere moment heb je een baby in je armen. Moeder of vader worden is een bijzonder moment, maar het is ook wennen. 

Hoe het is en hoe het voelt om moeder of vader te zijn, daar kun je je bijna niet op voorbereiden. Dat moet je ervaren. Het kan best zijn dat je twijfels hebt. Je vraagt je misschien af of je het wel aankunt om voor een kind te zorgen. Of je mist je oude leven en de vrijheid die je had. Je kunt je erg aan huis gebonden voelen. Ook kun je bezorgd zijn over de gezondheid van je baby. Je vraagt je misschien af of je wel een goede ouder zult zijn.

Alles is nieuw en je weet niet of je het wel goed doet. Dit soort onzekerheid hoort erbij. Gun jezelf de tijd om te wennen en praat met je partner over de veranderingen en wat dit met je doet. Het is ook goed om met anderen over je twijfels te praten. Bijvoorbeeld met een vriend(in), een familielid of de verloskundige. Het delen van gevoelens biedt steun en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Praten over je gevoelens kan ook rust geven. Deze rust is ook weer goed voor je kind.

Van partnerschap naar ouderschap

Misschien merk je dat je relatie verandert. Ineens ben je een gezin en draait (bijna) alles om jullie baby. Bespreek goed met elkaar waar jullie behoefte aan hebben. Samenwerking en afstemming is niet alleen belangrijk voor jullie, het is ook beter voor jullie kind.

Minder goed in je vel zitten
Vaders

Uit onderzoek blijkt dat sommige mannen meer angst, onzekerheid en depressie voelen na de komst van een kind. Schrik hier niet van, maar houd jezelf goed in de gaten. Praat erover met je partner en/of met familie en vrienden. Zoek hulp als het allemaal te veel dreigt te worden. Het is beter voor je kind als jij goed in je vel zit.

Moeders

Vrouwen kunnen na de bevalling last hebben van kraamtranen. Dit zijn heftige emoties die loskomen door de veranderende hormonen, de moeheid en de grote veranderingen die plaatsvinden. Het ene moment voel je je vrolijk en het volgende moment huil je tranen met tuiten om helemaal niets. Dat hoort er allemaal bij. Als je last hebt van heftige emoties, is het goed om er over te praten. Bijvoorbeeld met je partner, familie, vrienden of met de verloskundige.

Sommige moeders voelen zich na de bevalling langere tijd heel depressief. Als dat jou gebeurt, kun je last hebben van een postnatale depressie. Vraag dan hulp via je huisarts of je verloskundige.

Een band opbouwen met je kind

Een baby is volledig afhankelijk van jou en je partner. Als je goed voor je baby zorgt, zal hij of zij zich veilig voelen. Omdat jij liefde geeft en reageert als je baby iets nodig heeft, gaat je kind je herkennen en vertrouwen. Dit wordt hechting genoemd. In de meeste gevallen verloopt deze hechting tussen ouder en kind bijna automatisch. Hormonen en instinct helpen je een heel eind op weg.

Sommige ouders voelen in het begin nog niet meteen een band. Dat is helemaal niet erg: je hebt vaak wat tijd nodig om te wennen aan je baby. Door goed te kijken en luisteren naar je kind en in te schatten wat je kind nodig heeft, zal de band snel hechter worden.

Meer informatie en tips over het ouderschap

Op onze website vind je nog veel meer informatie en tips over het ouderschap en over het opgroeien en opvoeden van je kind. Klik hier om naar de informatie te gaan.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: