Minder stress in de ochtend: handige aankleedtips!

Gaat het aankleden bij jou thuis ook niet altijd even makkelijk? Zeker met peuters kan het een lastig moment zijn van de dag. Deze tips kunnen helpen.

1. Leg de (zelf gekozen) outfit alvast klaar

Leg de kleding de avond van tevoren alvast klaar en laat je kind meebeslissen. Leg bijvoorbeeld twee setjes (meer is al snel te veel) klaar en laat hem of haar kiezen. Zo voorkom je dat je kind ‘s ochtends zelf de meest gekke combinaties verzint en boos wordt omdat hij of zij de outfit per se aan wil.

2. Maak het makkelijk voor je kind

Kleed je kind zichzelf aan? Het is dan slim om bij het klaarleggen van de kleding een vaste volgorde aan te houden. Leg bovenop wat je kind als eerste aan moet trekken en onderop het laatste. Leg je kind uit dat het label altijd aan de achterkant van het kledingstuk zit en een leuke print meestal op de voorkant van een trui. Houd het in het begin vooral makkelijk qua kledingkeuze. Je kunt bijvoorbeeld broeken en rokken met elastiek gebruiken, jurkjes zonder ingewikkelde sluitingen en truien met een brede hals.

3. Maak gebruik van een beloningskaart

Een beloningskaart kan helpen om je kind nieuw gedrag aan te leren. Ook bij het aankleden kun je een beloningskaart gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je kind bij iedere keer dat hij of zij zichzelf goed (of op tijd) heeft aangekleed een sticker krijgt. Is de beloningskaart vol, dan kun je je kind een kleine verrassing of cadeautje geven. Bijvoorbeeld samen een film kijken, zijn of haar favoriete boekje voorlezen voor het slapen gaan, naar een grote speeltuin gaan in het weekend of één avond mogen kiezen wat jullie gaan eten.

Klik hier om een gratis beloningskaart voor aankleden te downloaden.

4. Berg zomer/winter kleding op

Vriest het buiten, trekt je kind een vrolijk zomerjurkje uit de kast… Of je kind wil per se slippers aan naar school. Onhandig! Berg daarom in de winter alle zomerkleding netjes op en omgekeerd. Bonus: het zorgt ook voor overzicht in de kledingkast. Niet alleen voor je kind handig, maar ook voor jou!

5. Koop favoriete kledingstukken dubbel

Heeft jouw kind een lievelingstrui die hij of zij het liefst elke dag aanheeft? Dan kun je erover nadenken om de trui twee keer te kopen. Zo kan je kind de trui wat vaker aan zonder dat hij vies gaat ruiken. Het voorkomt ook veel verdriet als er een vlek in de trui komt die er niet meer uit gaat, of als een lievelingsbroek scheurt.

Bron: Kleertjes.com

Deel dit artikel: