Milieuvervuiling verminderen: dit kan je doen

We vervuilen het milieu door verschillende dingen. Zoals gassen van fabrieken en auto’s, maar ook door de natuur te vervuilen met plastic. Als we op deze wereld willen blijven leven, met misschien ooit nog wel kinderen en kleinkinderen, is het belangrijk om milieuvervuiling te verminderen. Wat kan je doen?

1. Gooi je afval netjes in de prullenbak

Gooi het niet op straat. Ligt er veel afval bij jou in de buurt? Ga eens een middagje opruimen, bijvoorbeeld samen met vrienden of met de buren.

2. Ga met de fiets (of het ov) in plaats van met de auto

Fietsen is ook nog eens goed voor je gezondheid en het is goedkoper. Willen je ouders met de auto op pad? Herinner ze er dan aan dat met de fiets of het ov beter is voor het milieu.

3. Poets je tanden onder de douche

Het klinkt misschien gek, maar je bespaart hier water mee en ook nog eens tijd! Maar waarom is het gebruik van water slecht voor het milieu? Het gaat eigenlijk vooral om het reinigen van water. Het water wat wij gebruiken komt er niet vanzelf. Hiervoor moet het water eerst gezuiverd worden. Dat kost veel energie. Hoe minder water wij gebruiken, hoe minder energie er nodig is. Naast tandenpoetsen onder de douche kan je ook plassen onder de douche om water te besparen.

4. Zet lampen overdag uit

Per ongeluk de lampen aan laten staan, het gebeurt iedereen wel eens. Toch is het belangrijk om hier beter op te letten. Het is sowieso beter om spaar- of ledlampen te gebruiken in plaats van gloeilampen. Spaar- en ledlampen verbruiken namelijk veel minder energie!

5. Telefoon vol? Stekker eruit!

‘s Nachts je telefoon opladen is natuurlijk superhandig, maar hiermee verspil je ook veel energie. Je telefoon ligt dan namelijk veel langer aan de oplader dan nodig is. Het is veel beter om je telefoon uit de oplader te halen als hij vol is. Je kunt bijvoorbeeld vragen of je ouders dit voor je willen doen als ze gaan slapen. Of laad je telefoon op voordat je naar bed gaat.

6. Eet minder vlees

Vlees heeft veel invloed op het milieu omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet ook weer worden verbouwd en vervoerd. Dieren zorgen ook voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. Minder vlees eten is dus beter voor het milieu. Het is ook beter voor je gezondheid. Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie.

7. Scheid je afval

Afval scheiden is goed voor het milieu omdat dingen dan hergebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld papier, glas en plastic. Dat bespaart nieuwe grondstoffen (bijvoorbeeld bomen voor papier), energie (het maken van nieuwe dingen kost meestal meer energie dan recyclen) en geld. Het zorgt ook voor minder broeikasgassen, omdat er minder afval verbrand wordt. Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie.

8. Go vintage!

Ook het maken van kleding kost veel energie. Draag je je kleding niet meer? Gooi het dan niet weg. Laat het ook niet achterin je kast liggen. Verkoop het of geef het aan een kringloopwinkel. Zo geef je je kleding een tweede leven en wordt het zo goed mogelijk gebruikt! Het geeft ook weer ruimte in je kast. Wil je graag nieuwe kleding? Ga dan eerst kijken bij een kringloopwinkel. Je kan er vaak mooie dingen vinden, het kost weinig geld én is dus goed voor het milieu.

Bronnen: Willem Wever, Voedingscentrum, Milieu Centraal

Deel dit artikel: