Mijn kind wordt gepest

Gepest worden kan veel pijn doen. Als jouw kind gepest wordt, is het belangrijk om snel iets te doen. Maar hoe kun je het beste helpen?

Het pesten stoppen

Als je kind gepest wordt, is het belangrijk om op te letten, er voor je kind te zijn en samen te zoeken naar manieren om het pesten tegen te gaan. Voorbeelden van wat je precies kunt doen:

 • Praat met je kind, stel open vragen en laat je kind het hele verhaal te vertellen. Vraag bijvoorbeeld hoe vaak hij of zij gepest wordt, hoe lang het al duurt, en hoe je kind ermee omgaat. Praat met elkaar op een vertrouwde en rustige plek, of tijdens een iets wat jullie samen doen, zoals fietsen of spelen. Merk je dat je kind over een ander onderwerp begint te praten? Misschien heeft je kind dan nog tijd nodig. Laat het onderwerp dan met rust en begin er op een ander moment over.
 • Bedenk samen hoe jullie het pesten kunnen stoppen. Je kind is misschien bang dat ingrijpen het alleen maar erger maakt. Laat zien je dat je dat begrijpt en kies samen een oplossing waarvan jullie allebei denken dat het wel werkt.
 • Praat met iemand uit de omgeving waar er gepest wordt. Als dit op school is, bespreek het dan met de leerkracht of met de ‘anti-pestcoördinator’ (vaak is dit de vertrouwenspersoon). De school, maar bijvoorbeeld ook de sportvereniging, moet zorgen voor een veilige omgeving en kan helpen het pesten te stoppen. Doe dit wel in overleg met je kind, en vraag de school of trainer ook om met je kind te overleggen over dingen die zij eraan willen doen.
 • Als het pesten al heel lang duurt en het niet lukt om via de school of andere organisatie een oplossing te vinden, of wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat zoals stalken, dreiging of afpersing, kun je contact opnemen met de politie en als u wilt aangifte doen. Neem dan al het bewijs mee dat je hebt. Bijvoorbeeld screenshots of e-mails bij online pesten.

Online pesten

Soms wordt er ook online gepest. Online pesten gebeurt meestal door personen uit de omgeving van degene die gepest wordt. Het pesten vindt dan ineens niet alleen plaats op school of op straat, maar ook thuis, via internet. Hiervoor kan je de meeste tips ook gebruiken: praat met je kind en luister naar het verhaal dat het te vertellen heeft, bedenk samen oplossingen. Praat ook met iemand van de school of club waar degene die pest ook op zit. Wat je verder kunt doen:

 • Maak je kind duidelijk dat het niet zijn/haar schuld is dat hij/zij gepest wordt.
 • Verbied het internetgebruik niet, maar kijk wat er nog wel mogelijk is zonder last te hebben van het pesten. Blijf met je kind praten over wat er online gebeurt en op welke platforms het kind actief is.
 • Neem je kind serieus, maar kijk ook of de zorgen terecht zijn. Misschien is het bericht niet speciaal voor je kind bedoeld, of is het niet kwetsend bedoeld.

Daarnaast kun je met je kind het volgende bespreken:

 • Probeer te praten met degene die pest. Soms hebben pesters niet door dat hun acties onaardig overkomen.
 • Werkt praten niet? Blokkeer het account van de pester.
 • Gaat het pesten door? Reageer niet op pestberichten, hoe moeilijk dat soms ook is.
 • Bewaar screenshots, e-mails en andere berichten als bewijsmateriaal. Als de situatie uit de hand loopt en je aangifte wilt doen bij de politie, dan heb je bewijs nodig.
 • Laat je kind weten dat hij/zij altijd bij jou terechtkan of bespreek samen waar nog meer. Als je kind niet alles met jou wil bespreken, moedig het dan aan om ook te praten met vrienden of iemand anders die je kind vertrouwt. Het is belangrijk dat je kind zich niet afsluit voor iedereen, en weet dat hij of zij er niet alleen voor staat.
 • Neem contact op met de beheerder van de website in en vraag of foto’s of filmpjes verwijderd kunnen worden. Platforms als Instagram hebben vaak een functie voor het rapporteren van posts. Vaak kun je ook in het Helpcentrum een melding maken van lastigvallen, pesten of intimidatie.

Weerbaarheid

Kinderen die gepest worden zijn vaak onzeker. Weerbaarheid kan je kind helpen om voor zichzelf op te komen. Klik hier om naar de trainingen te kijken die het CJG hiervoor aanbiedt. Onthoud dat pesten een groepsproces is, waar je kind geen schuld aan heeft. Het is belangrijk om je kind te laten weten dat het pestgedrag niet aan zichzelf ligt.

Bron: NJI