Met wie kan ik praten als het thuis niet goed gaat?

Het is deze week de Week tegen Kindermishandeling. Misschien voel jij je thuis niet altijd veilig, of gaat het bij jou thuis niet goed. Het is dan altijd belangrijk om er met iemand over te praten. Waar kun je terecht met je vragen en zorgen, of voor hulp?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je je thuis niet veilig voelt. Omdat er thuis gescholden wordt, iemand in huis pijn wordt gedaan, of iets anders dat jou een onveilig gevoel geeft. Dit kan tegen jou gericht zijn, of tegen een ouder, broers, zussen of huisdieren. Als je je onveilig voelt, is het altijd belangrijk om er met iemand over te praten. Dat kan iemand zijn die je kent, of een onbekende met wie je anoniem kunt praten. Er is altijd iemand bij wie je terecht kunt.

Het kan moeilijk zijn om erover te praten. Soms helpt het als je praat met iemand die je vertrouwt en bij wie je je op je gemak voelt. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin, je leraar, sporttrainer of jongerenwerker, de ouder van een vriend of vriendin, een buurman of buurvrouw of iemand uit je familie.

Vaak is het lastig om zo’n gesprek te beginnen. Je kunt het makkelijker maken door vooraf tegen die persoon te zeggen dat je graag zonder anderen erbij ergens over wil praten. En dat je graag wilt dat die persoon naar je luistert. Wees ook niet bang om te zeggen dat je het moeilijk of spannend vindt. Misschien kun je het gesprek ergens aan verbinden, zoals een boek of tv-programma. Je kunt dan iets vertellen over jouw situatie of jouw gevoelens, of zeggen wat die persoon kan doen om het voor jou makkelijker te maken.

Praten met een onbekende

Misschien praat je liever met een onbekende, of wil je anoniem blijven. Je kunt dan bellen of chatten met iemand van een organisatie, die naar je luistert en jou advies kan geven of kan helpen.

  • De Kindertelefoon. Je kunt elke dag van 11:00 tot 21:00 uur gratis en anoniem chatten op de website of bellen via 0800 – 0432. Er is ook een forum waar je ervaringen kunt uitwisselen met leeftijdsgenoten. Contact met De Kindertelefoon is anoniem, dus je hoeft niet je naam te zeggen, of waar je woont. Als je belt met De Kindertelefoon, luistert een vrijwilliger naar je en geeft hij of zij informatie als je dat wil. Zo kun je samen een oplossing zoeken.
  • Veilig Thuis. Ook hier kun je gratis en anoniem chatten en bellen, via 0800 – 2000. Bij Veilig Thuis kun je ook een officiële melding doen, zodat er iets aan de situatie gedaan kan worden. Dit is anoniem, dus je hoeft niet te zeggen hoe je heet of waar je woont. Als je met Veilig Thuis belt of chat, luistert de medewerker naar je en stelt hij of zij je vragen. Jullie overleggen dan samen of er professionele hulp nodig is en hoe jullie dat samen kunnen regelen.
  • Chat met Fier. Hier kun je anoniem je verhaal delen als je in een nare situatie zit, of je zorgen maakt om iemand in je omgeving. Een hulpverlener luistert naar je, geeft informatie en kan je helpen als je dat wil.
  • Centrum Seksueel Geweld. Als je een ongewenste seksuele ervaring hebt gehad, kun je gratis en anoniem chatten of bellen (0800 – 0188) met het Centrum Seksueel Geweld.
  • Ik ben WIJS. Je kan een berichtje achterlaten op de website of bellen met WIJS. Ook kan er op jouw school een WIJS-brievenbus staan waar je een berichtje in kan achterlaten.

Bron: NJI

Kayleigh (17) heeft deze tekening gemaakt voor de Week tegen Kindermishandeling.