Met vrienden op vakantie: zo houd je het leuk

Ga je deze zomer met vrienden op vakantie? Met deze tips van Studenten.net houd je het leuk!

Voorbereiding

Het is handig om sommige dingen al van tevoren af te spreken. Op die manier weet iedereen waar hij of zij aan toe is en hoef je niet meer zo veel te regelen als je eenmaal op vakantie bent. Plan een paar momenten in om met elkaar te overleggen. Tips:

Tip 1: Wensenrondje

Tijdens het overleggen kun je een wensenrondje doen: laat iedereen kort vertellen wat hij of zij zich voorstelt van de vakantie. Is dat de hele week op het strand liggen bakken? Heel veel of juist helemaal niet uitgaan? Veel of weinig culturele dingen bezichtigen? Probeer vanuit deze verwachtingen te beslissen wat voor soort vakantie bij jullie groep past.

Tip 2: Alcohol

Spreek met elkaar dingen af over het alcoholgebruik in de groep. Zoals: betaalt iedereen zijn/haar eigen drankjes of maken jullie een gezamenlijke ‘pot’? Drink je alleen alcohol bij het uitgaan of ook in jullie huisje/tent?

Tip 3: Geld

Een gevoelig puntje: geld. De één wil alles het liefst zo goedkoop mogelijk houden, terwijl de ander het geld lekker wil laten rollen. Maak hier van tevoren afspraken over, want anders krijg je er tijdens de reis ongetwijfeld discussies over.

Tip 4: Belangrijke spullen

Maak met elkaar een lijstje met spullen die iedereen mee moet nemen en herinner elkaar daar vlak van tevoren ook nog even aan. Anders sta je straks op het vliegveld en komt iemand erachter dat hij zijn paspoort is vergeten… niet heel fijn.

Op de vakantiebestemming

Hoe houd je het leuk als je eenmaal op de vakantiebestemming bent? Tips:

Tip 1: Houd rekening met elkaar

Als je met een wat grotere groep vrienden bent, zit je waarschijnlijk niet allemaal op één lijn. Dat is helemaal niet erg, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met elkaar. Dram je eigen mening en wensen niet door, maar luister naar elkaar en ‘geef en neem’. Probeer compromissen te sluiten met elkaar.

Tip 2: Opsplitsen

Een grote groep = veel verschillende meningen en wensen. Dé oplossing voor als jullie niet allemaal zin hebben in hetzelfde uitje, is opsplitsen! Zo kan iedereen iets doen wat hij/zij leuk vindt en is iedereen tevreden.

Tip 3: Wees flexibel

Als je eenmaal op je vakantiebestemming bent aangekomen, is een beetje flexibiliteit vanuit ieders kant heel belangrijk. Misschien gaan dingen niet altijd precies zoals jij dat wilt, maar nogmaals: dram je zin niet door. Soms is het ook prima om eens iets te doen wat jij misschien wat minder leuk vindt, maar waar anderen onwijs van genieten. De volgende keer zijn de rollen misschien omgedraaid en gaan jullie iets doen wat jíj heel leuk vindt, en de anderen wat minder.

Tip 4: Tijd voor jezelf

Je gaat dan wel met elkaar op vakantie, maar dat betekent niet dat je altijd alles samen hoeft te doen. Iedereen heeft wel eens behoefte aan wat tijd voor zichzelf. Neem die dan ook zeker, en respecteer elkaar daar ook in.

Wij wensen je een hele fijne vakantie!

Bron: Studenten.net

Deel dit artikel: