Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Meer informatie over de meningokokken vaccinatie

Meer informatie over de meningokokken vaccinatie

Jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en tussen 1-1-2004 en 30-04-2004 hebben begin maart een uitnodiging gekregen om de prik tegen de meningokokkenziekte te halen. In de uitnodigingsbrief staat een datum en tijd vermeld. Kun je onmogelijk op dat moment komen? Lees hieronder wat je kunt doen. Ook vind je hieronder veel gestelde vragen over de vaccinatie tegen meningokokken. 

Ik kan wel op de datum, maar niet op de aangegeven tijd
Kom gerust binnen lopen op een ander tijdstip, rekening houdend met onze pauzes (zie hieronder).

Ik kan niet op de aangegeven datum
Ben je uitgenodigd voor 8 maart 2019, maar kon je toen niet komen? Je bent van harte welkom op 12 april (zie hieronder).

Datum, locatie en tijd

Vrijdag 12 april 2019
Locatie: IJsselcollege Wiekslag, Wiekslag 3 in Capelle aan den IJssel
Tijd: We vaccineren deze dag van 15:30 tot 20:00 uur en hebben pauze van 17:30 tot 18:00 uur

Heb je vragen over de prik?

 • Hieronder vind je veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Het CJG is elke werkdag bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 uur op telefoonnummer o10 – 24 23 200
 • Wil je direct een jeugdverpleegkundige spreken? Bel dan op een werkdag tussen 13:00 en 15:30 uur naar de advieslijn op telefoonnummer 010 24 23 200
 • Je kunt ook een mail sturen naar info@cjgcapelle.nl 
 • Klik hier voor al onze contactgegevens

Belangrijke informatie

 • Heb je koorts die hoger is dan 38,5 °C of ben je flink ziek, dan kun je niet gevaccineerd worden
 • We vragen je om bij binnenkomst te melden als:
  • Je medicijnen gebruikt
  • Je momenteel of in de afgelopen 3 maanden onder behandeling bent geweest van een medisch specialist
  • Er andere bijzonderheden zijn
 • Je krijgt de prik in je bovenarm. Kleding met lange mouwen moet je gemakkelijk uit kunnen trekken. Een T-shirt met korte mouwen is dus heel handig
 • Bij de uitnodigingsbrief die je hebt ontvangen zit een vaccinatiebewijs en oproepkaart. Neem deze mee, zodat we de vaccinatie kunnen registreren. Neem ook je ID mee als je die hebt, zodat je je kunt legitimeren

Veelgestelde vragen
Op www.deelditnietmetjevrienden.nl kun je meer informatie vinden over de meningokokkenziekte en de campagne die gestart is. Je vindt er bijvoorbeeld ervaringsverhalen van andere jongeren.

Aflevering ‘Brugklas’ over de meningokokkenvaccinatie
Deze aflevering van het tv-programma Brugklas gaat over de meningokokken ziekte. Bekijk hoe de leerlingen over de prik denken en of ze uiteindelijk de vaccinatie halen!

Wat is meningokokken type W?
Van de meningokokkenbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel, dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokokken type W lijkt in de eerste uren soms op een griepje en is daarom lastig te herkennen. De ziekte kan ernstig verlopen, met bijvoorbeeld hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Dit kan leiden tot blijvende schade of zelfs overlijden. In 2018 werden in totaal 103 mensen ziek en overleden 22 mensen.

Hoe werkt de prik?
Met 1 prik in je bovenarm ben je voor minimaal 5 jaar beschermd. Je kunt dan niet ziek worden van de meningokokkenbacterie en je kunt anderen niet besmetten. Door een dunne naald wordt een vloeistof in je arm gespoten. Deze vloeistof noemen we een vaccin. Dit vaccin voorkomt dat je ziek wordt. In het vaccin zitten deeltjes van de 4 meningokokken: A, C, W en Y. Je kunt geen meningokokkenziekte van het vaccin krijgen, want het zijn deeltjes van dode meningokokken. Vanaf het moment dat het vaccin in je lichaam is opgenomen, kan je lichaam deze meningokokken ‘herkennen’. Dit betekent dat als je na de prik besmet wordt met één van deze meningokokken, je lichaam meteen afweerstoffen maakt tegen de bacteriën. Zo worden ze vernietigd voordat je ziek wordt of iemand anders kan besmetten.

Wie krijgen een prik?
Jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en tussen 1-1-2004 en 30-04-2004 hebben inmiddels een uitnodiging gekregen (zie bovenstaande informatie). Ben je geboren in 2003 of 2005? Dan krijg je medio april een uitnodiging voor een prik tegen de meningokokkenziekte. In de brief staat waar de prik wordt gegeven. Je hoeft niet te betalen voor de prik.

Als je bent geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, dan heb je eind 2018 met de post al een uitnodiging ontvangen om in oktober of november 2018 de prik te halen. Wil je de vaccinatie alsnog komen halen, neem dan contact op met het CJG

Doet de prik pijn?
Je krijgt 1 prik in je bovenarm. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen tabletje tegen de pijn te nemen voordat je de prik haalt of na afloop. Dat is niet nodig.

Tip! Het is handig om een T-shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm. Als het koud is, kan daar natuurlijk een trui of vest overheen, maar die moet wel uit voor de prik.

Bepaal ik zelf wanneer en waar ik de prik haal?
Bij de uitnodiging die je via de post krijgt, zit een brief met een datum, tijdstip en plaats waar je de prik kunt halen. Het is belangrijk dat je er dan ook bent. In de brief staat ook wat je moet doen als je op deze datum echt niet kunt of als je ziek bent. 

Moet ik voor de prik betalen?
Je hoeft niet voor de prik te betalen. Neem wel je uitnodigingsbrief en vaccinatiebewijs mee als je de prik gaat halen. Het vaccinatiebewijs zit in dezelfde envelop als de uitnodiging.

Waarom krijgen niet alle kinderen een uitnodiging voor een prik?
Uit onderzoek blijkt dat een prik tegen meningokokken voor kinderen van 14 maanden en jongeren tussen de 14 en 18 jaar de beste manier is om te voorkomen dat de meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Jongeren spelen een grote rol in het verspreiden van meningokokken. Waarschijnlijk komt dit doordat jongeren meer sociale contacten hebben. Daarom hebben zij een grotere kans om besmet te worden en de bacterie onbewust zelf te verspreiden. Door tieners te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld. Zeer jonge kinderen spelen ook nauwelijks een rol in de verspreiding.

Ik wil mij toch graag laten vaccineren tegen meningokokken ACWY. Kan dat?
Als je niet in de bovengenoemde leeftijdsgroepen valt, krijg je vanuit het Rijksvaccinatieprogramma geen uitnodiging voor een prik tegen meningokokken. De kans op de meningokokken W-ziekte is gelukkig heel klein. Als je je toch graag wilt laten vaccineren, kun je contact opnemen met je huisarts en dit bespreken. De prik is dan niet gratis en moet meestal zelf betaald worden, afhankelijk van je zorgverzekeraar en eigen zorgpakket. De prik kost via de apotheek ongeveer 60 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.

 

Deel dit artikel: