Mediagebruik: tips voor ouders

Veel ouders vinden media een lastig onderwerp. Hoe vaak laat je je kind gebruik maken van media? Wat is verstandig en wat niet? Van 6 t/m 13 november 2020 is de ‘Week van de Mediawijsheid’. In deze week wordt extra aandacht gegeven aan media. Hieronder vind je een verzameling van handige tips én een leuke zelftest over mediagebruik.

Tips over mediagebruik van 0-18 jaar

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) heeft handige documenten gemaakt met tips over media. Onder andere over hoe je je kind kunt begeleiden bij het gebruiken van media, welke media geschikt zijn en hoe je kunt voorkomen dat media een negatieve invloed heeft op je kind. Klik op de onderstaande links om de documenten te bekijken op de website van het NJI.

Ook op onze eigen website vind je veel tips en adviezen over media. Deze informatie is van Opvoedinformatie Nederland. Bekijk de informatie per leeftijdscategorie:

Ben jij digitaal in balans? Doe de zelftest

Hoe gebruik jij zelf media? En ben je daar tevreden over? Op deze website kun je een leuke zelftest doen, speciaal gemaakt voor de Week van de Mediawijsheid. Na de test kan je handige tips en informatie lezen. Jongeren kunnen de test ook doen. Leuk om samen met je puber te doen!

Hoe doen andere ouders het?

Wanneer geven andere ouders hun kind een mobiele telefoon? Welke games spelen andere kinderen thuis? En hoe lang mogen zij achter een beeldscherm? Op deze en andere vragen geven ouders en kinderen antwoord in deze filmpjes van Opvoedinformatie Nederland.

Antwoord op vragen en persoonlijk advies

Op de website www.mediaopvoeding.nl kun je vragen bekijken die andere ouders over media hebben gesteld, plus de antwoorden op die vragen. Heb je zelf ook een vraag en is deze nog niet eerder gesteld? Dan kun je je vraag op de website plaatsen. Experts beantwoorden je vraag en geven je persoonlijk advies.

Bronnen: NJI, Opvoedinformatie Nederland, www.weekvandemediawijsheid.nl

Deel dit artikel: