Maatregelen coronavirus (laatst bijgewerkt: 1 april 2020)

Maatregelen coronavirus (laatst bijgewerkt: 1 april 2020)

Ook bij het CJG nemen we extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder vind je een overzicht van deze maatregelen. Dit overzicht zal steeds worden bijgewerkt.

Afspraken bij het CJG
  • De afspraken voor de 22 weken prik voor zwangere vrouwen gaan door. Klik hier om meer te lezen over de 22 weken prik.
  • Heb je een afspraak met een jeugdverpleegkundige of jeugdarts? Een deel van de afspraken gaat gewoon door. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat jonge kinderen de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma krijgen. Vooraf aan de afspraak nemen we telefonisch contact met je op. We zullen dan met je bespreken of de afspraak doorgaat op de locatie De Linie 8 van het CJG (andere locaties zijn gesloten, zie hieronder) of dat de afspraak telefonisch zal plaatsvinden op de dag van de afspraak.
  • Heb je een afspraak met een jeugd- en gezinscoach, dan overlegt hij of zij met je hierover. Het is mogelijk dat de jeugd- en gezinscoach gewoon bij je thuis komt voor de afspraak, dat deze bij het CJG aan De Linie 8 plaats kan vinden of dat de afspraak telefonisch en/of middels beeldbellen door kan gaan. Heb je hier vragen over dan kan je ook zelf contact opnemen met jouw jeugd- en gezinscoach.
  • Heb je een baby gekregen? Vlak na de geboorte van je kind sturen we je een brief waarin we je vragen om telefonisch contact met ons op te nemen. Tijdens die telefonische afspraak vragen we naar je algemene gegevens en maken we een afspraak voor het weegmoment. De gehoortest van je baby kan door het coronavirus tijdelijk niet doorgaan. Hieronder vind je daar meer informatie over.
Houd je aan deze maatregelen

Als je een afspraak hebt bij het CJG, zijn deze maatregelen belangrijk:

  • Kom niet als jij en/of je kind hoesten, benauwd zijn, een flinke neusverkoudheid of koorts boven de 38°C hebben.
  • Heeft je kind een lichte verkoudheid, dan mag hij of zij wel komen voor een inenting. Dit geldt ook voor zwangeren die de prik tegen kinkhoest komen halen.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Wij richten onze wachtkamers daar op in. Bij het consultatiebureau geldt een maximum van drie personen per ruimte. Wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld tijdens een prik of lichamelijk onderzoek) komen onze medewerkers wel dichterbij.
  • Bij binnenkomst vragen we je om je handen te wassen.
  • Kinderen mogen 1 begeleider meenemen bij afspraken met een jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Deze begeleider mag geen luchtwegklachten of koorts boven de 38°C hebben. Neem geen broertjes, zusjes of anderen mee.
Geen gehoortest voor pasgeboren baby’s

Vanaf dinsdag 24 maart 2020 wordt de gehoortest bij pasgeboren baby’s tijdelijk niet uitgevoerd. Dat geldt in ieder geval t/m 28 april 2020. Omdat het gehoor belangrijk is voor de taal- en spraakontwikkeling van je baby, testen we het gehoor op een later moment alsnog. We nemen hierover zo snel mogelijk contact met je op.

De gehoortest wordt meestal uitgevoerd samen met de hielprik. De hielprik blijft wél doorgaan. Het is belangrijk om de hielprik op tijd te doen, omdat de ziekten die bij de hielprik opgespoord worden snel behandeld moeten worden. Met de gehoortest wordt ernstig gehoorverlies opgespoord. De behandeling van ernstig gehoorverlies is ook belangrijk, maar kan langer wachten.

Meer informatie over de tijdelijke stopzetting van de gehoortest, inclusief antwoord op veel gestelde vragen, vind je op de website van het RIVM.

Sluiting locaties ‘s Gravenland en Schollevaar

Vanaf dinsdag 17 maart 2020 zijn de CJG wijklocaties in ‘s Gravenland (Tsjaikovskistraat 1) en Schollevaar (Stationsplein 20) gesloten. Afspraken worden zo veel mogelijk verplaatst naar onze hoofdlocatie in Gezondheidscentrum Oostgaarde (De Linie 8). Je wordt hierover geïnformeerd.

Geen inloopspreekuren

Voorlopig zijn er geen inloopspreekuren t/m 28 april 2020. Heb je vragen over het opgroeien of opvoeden van je kind, dan kan je deze vragen stellen door te bellen naar 010 24 23 200 of door een e-mail te sturen naar info@cjgcapelle.nl.

Geen trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten

Alle geplande trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten t/m 1 juni 2020 gaan niet door. Heb je je aangemeld voor een training, dan word je door de betreffende trainer(s) op de hoogte gebracht. Sommige trainingen zullen digitaal worden gegeven.

Geen scheidingsspreekuur

Ook het scheidingsspreekuur in Bibliotheek aan den IJssel gaat voorlopig niet door. De Bibliotheek is t/m 28 april 2020 gesloten. Heb je vragen over scheiden? Neem dan telefonisch contact met ons op via 010 24 23 200. Je kunt ook telefonisch contact opnemen met Welzijn Capelle via 010 707 49 00.

Vaccinatiemiddag 24 maart gaat niet door

Al eerder lieten wij weten dat de geplande vaccinatiemiddag op 24 maart 2020 niet door gaat en verplaatst wordt naar september. Klik hier voor het nieuwsbericht met meer informatie.

Meer informatie over het coronavirus

Op de website van Pharos worden de belangrijkste adviezen over het coronavirus op een duidelijke manier uitgelegd (met plaatjes). Op deze afbeelding zie je de maatregelen in een duidelijk overzicht.

Het RIVM heeft een webpagina over het coronavirus en houdt deze steeds actueel. Voor meer informatie over het virus verwijzen wij daarom daarnaartoe. Je kan ook bellen met het landelijk telefoonnummer van het RIVM via 0800 – 1351.

Het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN) heeft de laatste persconferentie over de maatregelen (31 maart 2020) vertaald in 5 talen: Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinja en Marokkaans-Arabisch. Klik hier om de video’s te bekijken op de website van TVcN.

Heb je vragen of twijfels over het wel of niet komen naar de afspraak met één van onze medewerkers? Neem contact met ons op.

Deel dit artikel: