Maaike: "We moesten het huis uit omdat er een gaslek was"

Maaike* was alleen met haar zusje thuis toen ze ineens het huis uit moest door een gaslek. Hoe was dat voor Maaike? Hieronder vertelt ze haar verhaal en kan je tips lezen wat je kunt doen als jij ook een keer zoiets meemaakt.

Het verhaal van Maaike

“Ik was mijn haar aan het losmaken en de bel ging (om 11 uur ‘s morgens). Ik deed in eerst instantie niet open, maar toen belde mama mij en ging de bel nog een paar keer. Toen ging ik open doen en de man aan de deur zei: “Jullie moeten evacueren, er is een gaslek”. Mijn moeder vroeg of ze hem aan de lijn mocht. Ik riep ondertussen mijn zusje, ik was in paniek en zei “Doe je schoenen en jas aan”.

Ik heb mijn katten gevangen en één in een draagbak gedaan, één in een tas (speciale katten tas), en de laatste aan een tuigje. Alleen stribbelden de katten van 1 jaar en 5 jaar tegen, dus kwam die man helpen want er zat wel haast achter. Gelukkig was de kat van 10 weken niet zo moeilijk. Toen gingen we naar buiten, ik liet de tv aan staan en de plafond ventilator ook. Ik nam alleen mijn telefoon en huissleutels mee, natuurlijk ook mijn 3 katten en zusje.

Toen we buiten stonden op veilige afstand heb ik de vader van mijn zusje direct gebeld over de gebeurtenis, hij schrok zich ook kapot. Na een kwartier buiten wachten kwam mama aanfietsen (ze mocht eerder weg van haar werk hierdoor). Alleen onze buurvrouw lag nog op bed en mama ging naar de politie om dat te zeggen, want mijn andere buren wisten niet waar ze was. Maar gelukkig hoefde ze haar niet meer te halen. We mochten alweer naar binnen, alles was veilig. Alleen wachtten wij nog omdat we eerst de mensen met de honden naar binnen lieten gaan in verband met onze katten. Half 12 waren we binnen. Ik was de hele dag nog in shock.”

Maaike was erg geschrokken, maar ondanks de paniek heeft ze het goed gedaan. Ze heeft alleen belangrijke spullen meegenomen en is zo snel mogelijk het huis uit gegaan. Wat moet je doen als je het huis uit moet omdat er een gaslek is, of bijvoorbeeld brand? Lees de tips hieronder.

Wat moet je doen als je het huis uit moet door een gaslek, brand of iets anders?
Volg altijd de instructies op van hulpdiensten

Moet jouw huis, jouw buurt of het gebouw waar je in woont ontruimd worden? Volg dan altijd de instructies op van degene die de leiding heeft. Dat kan de politie zijn, BHV medewerkers of bijvoorbeeld de brandweer.

Neem alleen belangrijke spullen mee

Als er tijd voor is om nog spullen mee te nemen, neem dan alleen de belangrijkste dingen mee. Denk aan medicijnen, je identiteitsbewijs of je telefoon zodat je gezinsleden kan bellen. Vergeet ook je huisdieren niet, Maaike nam haar katten ook mee naar buiten. Laat verder alles achter, het is belangrijk dat je zo snel mogelijk buiten bent. Er is geen tijd om rustig een koffer in te pakken.

Laat het huis goed achter

Doe alles goed op slot, want een buurt die ontruimd is kan interessant zijn voor inbrekers. Luister daarbij altijd naar de instructies van de hulpdiensten. Misschien is de deur op slot doen niet nodig of moet hij juist open blijven omdat hulpdiensten naar binnen moeten. Het kan ook handig zijn om gas, water en elektriciteit af te sluiten. Als je alleen thuis bent, kan je hulpverleners of buren om hulp vragen.

Gebruik nooit een lift

Woon je in een flatgebouw en moet je naar beneden? Neem bij een ontruiming altijd de trap. De lift kan vastlopen, bijvoorbeeld als de elektriciteit uitvalt. En in een noodsituatie wil je niet vastzitten in de lift!

Denk aan de buren

Denk aan je buren, zoals ze bij Maaike aan de buurvrouw dachten die nog op bed lag. Misschien hebben je buren hulp nodig of weten ze nog niet dat de buurt ontruimd moet worden. Help elkaar als het nodig is.

Ga naar een veilige verzamelplaats

Ga zo snel mogelijk naar een veilige verzamelplaats. De hulpdiensten zullen die plek aanwijzen. Zijn er geen hulpdiensten aanwezig, zorg er dan in ieder geval voor dat je ver weg van het gevaar bent.

Bron: Veiligheidswijzer.nl

Wat als je heel bang wordt nadat je zoiets hebt meegemaakt?

Maaike vertelde dat ze de hele dag nog in shock was. Het was erg spannend om mee te maken. Wat kan je doen als je merkt dat het angstige gevoel niet meer weg gaat? Wat als je paniekaanvallen krijgt? Op de website Infovoorjou.nl vind je tips. Je kan ook gratis met een jeugdcoach van het CJG praten. Hij of zij wil graag naar je verhaal luisteren en kan je helpen om het angstige gevoel te verminderen. Klik hier voor onze contactgegevens.

Wat vind jij van het verhaal van Maaike? Heb jij zelf ook een keer zoiets meegemaakt? Laat een reactie achter onder onze Instagram-post!

* Omdat de jongere graag anoniem wil blijven, hebben we een andere naam gebruikt.

Deel dit artikel: