Lust ik niet! 10 tips

Is jouw kind rond de 2 jaar oud en krijg je vaak “Lust ik niet!” te horen? Deze 10 tips van het Voedingscentrum kunnen helpen.

Tip 1: Combineer en maak iets op een andere manier klaar

Iets wat je kind niet lekker vindt, eet hij of zij makkelijker op als je het combineert met iets dat je kind wel lekker vindt. Soms werkt het ook om iets op een andere manier klaar te maken. Wil je kind broccoli niet eten? Misschien wel door de pastasaus of met een frisse yoghurtdressing erbij. Vindt je kind gekookte wortel het vieste wat er is? Probeer het eens geraspt met een paar rozijnen of door de stamppot. Eten ‘verstoppen’ in bijvoorbeeld appelmoes kun je beter niet doen. Zo proeft je kind niet meer de pure smaak van het eten.

Tip 2: Maak het eten leuk

Wil je kind niet eten? Probeer dan eens om het eten extra leuk te maken met bijvoorbeeld een leuke lepel, een liedje, een mooi bord of eten in een leuke vorm (maak bijvoorbeeld een gezicht van zijn of haar avondeten).

Je kunt ook een leuk bord of een leuke lunchtrommel nemen met verschillende vakjes. In die vakjes doe je allemaal verschillende gezonde hapjes. Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven. Leg op het vakjesbord evenveel eten als je normaal geeft tijdens de lunch of avondeten. Bekijk welke hoeveelheden normaal zijn.

Tip 3: Laat je kind helpen in de keuken

Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Daardoor leren ze veel. En als je het samen gemaakt hebt, wil je kind het vaak ook makkelijker proeven.

Bedenk simpele klusjes, zoals groente wassen, een ei pellen of salade mengen. Wil je kind tijdens het koken alvast wat snoepen van de paprika, wortel of tomaat? Dan heeft hij of zij dat vast binnen! Laat je kind voordat je samen gaat koken ook eens kiezen welke groente hij of zij wil eten.

Tip 4: Houd de sfeer ontspannen

Wil je kind iets niet eten en laat hij of zij dit duidelijk merken? Zet het bord weg, maar zorg ervoor dat het bord zo staat dat je kind er net bij kan. Geef er verder geen aandacht aan. Eet zelf rustig verder en houd de sfeer ontspannen. Je zult zien dat als je even geen aandacht geeft aan het gedrag van je kind, hij of zij vanzelf het bord weer pakt. En zo niet? Bied dan af en toe een hapje aan. Prijs je kind als hij of zij dat hapje neemt. Zo maak je van samen eten weer een sociaal, gezellig moment.

Tip 5: Spreek af: eetmoment is eetmoment

Eten doe je aan tafel. Ook als het iets kleins is, zoals een stuk fruit. Wanneer je van tafel gaat, dan is het eetmoment voorbij. Heeft je kind niks of weinig gegeten? Prima. Ruim de tafel gewoon af. Geef niets extra’s tussendoor, want dan heeft je kind geen trek meer bij het volgende eetmoment. Een fles melk ’s nachts kun je beter ook niet doen. Als je kind erop rekent dat hij of zij iets anders krijgt, kan dat ervoor zorgen dat het slechte eten tijdens de maaltijd blijft.

Tip 6: Schep kleine porties op

Als je kleine porties geeft, hoeft je kind niet tegen een berg eten op te kijken. Nog eens opscheppen kan altijd.

Tip 7: Geef zelf het goede voorbeeld

Je kind vindt niks leuker dan jou nadoen. Laat daarom zien dat jij gezond eet en drinkt en daarvan geniet. Een hap groente, een stuk vis, een aardappel: eet het met smaak op en vertel je kind hoe het smaakt. Laat ook zien dat je moeite hebt gedaan om het eten klaar te maken.

Tip 8: Proeven

Proeven hoort erbij, ook al is het maar een beetje. Een hap is al genoeg. Je kind moet oefenen, net als bij leren lopen of fietsen. Soms zal je kind wel 10 tot 15 keer moeten proeven voordat hij of zij aan een smaak gewend is.

Tip 9: Gebruik de ijsblokjestruc

Het is prima om het eten wat je kind wel lust vaker te geven. Maar blijf ook andere smaken proberen. Een handige tip: vries wat je kind niet wil eten in, in een ijsblokjesbakje. Zo kan je dat steeds in een kleine portie geven bij de maaltijd van de dag. Dan proeft je kind op een makkelijke manier weer even die nieuwe smaak. Het is niet erg als je kind het eten niet wil doorslikken, als hij of zij het maar wel in de mond heeft gehad.

Tip 10: Wees duidelijk

Een kind kan iets niet willen eten terwijl hij of zij het best lust. Bijvoorbeeld: de ene dag eet je kind wortel zonder problemen, de andere dag wil hij of zij het niet. Of je kind wil ineens geen stamppot of pasta meer en gooit het liefst zijn of haar hele bord door de kamer. Dat kan heel lastig zijn. Iets anders geven omdat je moe bent van het gedrag van je kind of omdat je bang bent dat je kind te weinig eet, is begrijpelijk. Maar door je kind bijvoorbeeld een boterham of cracker te geven, zorg je ervoor dat het slechte eten tijdens de maaltijd blijft. Het is beter voor jezelf en voor je kind als je volhoudt en je dus niks anders aan je kind geeft. Zo geef je je kind duidelijkheid.

Niks anders geven, kan betekenen dat je kind wel eens met trek naar bed gaat of een paar dagen weinig eet. Dat kan geen kwaad, want een gezond kind hongert zichzelf niet uit. Hij of zij gaat vanzelf wel eten.

Dwingen werkt niet

Je kind dwingen om iets op te eten werkt niet. Het kan zijn dat je kind al vol zit, maar dit niet goed kan laten weten. Dan geef je je kind dus eigenlijk te veel. Door je kind steeds te dwingen om te eten, kan het ook zijn dat je kind niet goed meer kan voelen wanneer hij of zij vol zit. Als je kind maar 1 hapje proeft en het blijft daarbij: prima. Straf je kind ook niet als hij of zij iets niet wil eten. Volgende keer beter.

Blijft je kind een moeilijke eter? Maak dan een plan.

Houd een tijdje bij wat je kind eet, hoeveel en hoe de maaltijden zijn gegaan. Schrijf op hoe laat jullie aten, waar jullie zaten, wie zich met je kind bemoeide en welke maaltijden goed gingen. Op deze manier kan je ontdekken wanneer het beter gaat. Misschien ging het goed toen jullie eerder aten dan normaal. Of toen je een keer alleen was met je kind.

Hulp nodig?

Je bent van harte welkom bij het CJG. Wij denken graag met je mee. Stel je vragen bijvoorbeeld tijdens je afspraak op het consultatiebureau, of bel naar de advieslijn. Klik hier voor onze contactgegevens.

Bron: Voedingscentrum

Deel dit artikel: