Low budget Sinterklaas vieren

Sinterklaas vieren hoeft niet altijd veel geld te kosten. Pakjesavond draait immers om gezelligheid en samenzijn, niet om grote of dure cadeaus. Vier een ‘low budget’ 5 december met deze tips!

1. Sinterklaasspel

Het Sinterklaasspel wordt steeds meer gespeeld op 5 december. Het is een goede optie als de kinderen de sinterklaasleeftijd een beetje ontgroeid zijn, maar nog wel graag iets gezelligs willen doen. Koop allemaal 2 of 3 cadeautjes voor een afgesproken laag bedrag, bijvoorbeeld 1 of 2 euro (tip: bij Action zijn veel goedkope cadeaus te vinden). Verder heb je alleen een dobbelsteen en een timer/kookwekker nodig. Tip: gebruik de timer/stopwatch op je mobiele telefoon. Hoe werkt het? De spelregels vind je hier.

Maak het extra low budget
Om het spel nóg voordeliger te maken kun je ook in de kringloopwinkel of op zolder op zoek gaan naar cadeaus. Breng wat humor en hilariteit in het spel door cadeaus in te pakken waar je graag vanaf wilt. Zorg er hierbij wel voor dat iedereen dit doet, anders krijgt het spel wellicht een vervelende wending. 😉

2. Zelf kruidnoten maken

Een leuke activiteit voor 5 december: zelf kruidnoten maken! Voordelig, leuk en lekker. Bijkomend voordeel: het huis ruikt heerlijk naar kruidnoten!

Benodigdheden

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram zachte boter
 • 125 gram bruine suiker
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • 3 eetlepels melk
 • Snufje zout

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 150 graden
 • Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg
 • Maak kleine bolletjes van het deeg en leg ze op een ingevette bakplaat/bakplaat met bakpapier
 • Doe de bakplaat 20 minuten in de oven en jullie hebben heerlijke, zelfgemaakte kruidnoten!
3. Sinterklaas vieren zonder cadeaus

Sinterklaas kan ook prima gevierd worden zonder cadeaus. Uiteraard alleen als er geen (jonge) kinderen bij zijn. Nodig familie of vrienden uit en ga gezellig met elkaar eten. Vraag iedereen om zijn/haar favoriete bordspel mee te nemen en maak er een leuke avond van! Je kunt er voor kiezen om de maaltijd zelf te maken, maar een voordeligere optie is om iedereen wat mee te laten nemen.

4. Goedkope surprises
 1. Verstop het cadeau in een ijsblok. Een surprise voor iemand die wel wat geduld kan gebruiken: een ijsblok. Pak het cadeautje watervast in, bijvoorbeeld door een plastic zakje om het pakje heen te doen. Laat een laagje water bevriezen in een cakeblik, leg het cadeautje erop en vul het blik verder met water. Na een nachtje in de vriezer heb je een prachtig ijsblok! Het kost niets, maar het is zeker een originele surprise. Wil je wat meer geld uitgeven? Het kan ook met gelatine.
 2. Doosje in doosje. Bij de supermarkt zijn er meestal wel dozen te vinden van verschillend formaat. Misschien heb je nog wat oude schoenendozen op zolder liggen. Pak het cadeautje in en stop het in de kleinste doos. Pak deze weer in en stop het in een iets grotere doos, enzovoort. Je maakt de surprise nog grappiger door op iedere doos een andere naam te schrijven, zodat het pakje de hele kamer rond gaat voor het bij de ontvanger is.
5. Zelfgemaakte cadeaus

Low-budget en leuk om te doen: zelf een cadeau maken. Op Pinterest is veel inspiratie te vinden. Hieronder een paar ideeën!

 1. Koekjes. Vul een glazen pot (bijvoorbeeld een lege jampot) met de afgewogen droge ingrediënten voor koekjes, cake of chocolademelk. Schrijf op het etiket wat er nog bij moet om er lekkere koekjes van te maken (bijvoorbeeld boter, melk of eieren). Origineel, goedkoop en lekker!
 2. Scrub maken. Dure scrub kopen in de winkel? Niet nodig! Je kunt eenvoudig zelf scrub maken. Neem 500 gram suiker en meng dit met olijf- of amandelolie en een flinke lepel honing, tot het een fijne structuur heeft. Erg origineel! Tip: omdat er geen conserveermiddelen in zitten, blijft de scrub langer goed als je niet met natte handen in de pot komt. Geef er daarom een houten schepje of lepeltje bij.
 3. Waxinelichthouders. Van lege, glazen potjes kun je leuke waxinelichthouders maken. Je kunt bijvoorbeeld kant op de pot plakken of een gekleurd lint om de pot doen. Goedkoop en simpel, maar een erg leuk resultaat!
6. Goedkope cadeaus

Zie je het niet zitten om zelf een cadeau te maken? Hieronder vind je tips voor goedkope cadeaus.

 1. Tweedehands speelgoed. Het maakt kinderen over het algemeen weinig uit of ze nieuw of tweedehands speelgoed krijgen. Neem daarom een kijkje op Marktplaats, rommelmarkten en in kringloopwinkels. Maak het tweedehands speelgoed wel goed schoon voordat je het aan Sinterklaas meegeeft:
  – Plastic speelgoed kan in de wasmachine. Stop het wel in een goed dichtgeknoopte kussensloop of wasnetje, om schade aan de wasmachine te voorkomen.
  – Knuffels kun je ook in de wasmachine doen. Was ze niet te heet (30 of 40 graden) en gebruik fijn wasmiddel.
  – Houten speelgoed kun je reinigen met warm water en een klein beetje Dettol. Spoel goed af met schoon water en droog daarna af met een schone theedoek.
 2. Geef een nuttig cadeau. Een nuttig cadeau zoals een pyjama, pantoffels of een badjas wordt vaak net zo enthousiast ontvangen. Kies voor iets wat je kind toch al nodig had en bespaar op deze manier geld.
 3. Meerdere kleine cadeaus. Vooral jonge kinderen vinden het uitpakken vaak nog interessanter dan de inhoud van de pakjes. Geef daarom liever meerdere kleine cadeautjes in plaats van één groot cadeau. Zo kun je ook geld besparen.
7. Chocoladeletters over?

Na Sinterklaas blijven er vaak chocoladeletters over. Daar kun je nog veel leuke dingen mee doen, bijvoorbeeld:

 1. Chocoladefondue met wat fruit en overgebleven kruidnoten, speculaas of marshmallows.
 2. Chocolaatjes maken. Smelt de chocolade en giet het daarna in vormpjes (er zijn veel leuke, siliconen vormen te vinden bij bijvoorbeeld Xenos, Action of Hema) en laat ze hard worden in de koelkast. Heb je geen bakvormpjes of wil je er liever geen geld aan uitgeven? Je kunt natuurlijk ook zelf vormpjes maken van de gesmolten chocolade, bijvoorbeeld met een spuitzak.

Wij wensen je een hele fijne pakjesavond!

Bron: uitmetkorting.nl