Liefdesverdriet? Deze tips kunnen helpen

Liefdesverdriet is een heel naar gevoel. Je bent super verdrietig en zou het liefst de hele dag in bed blijven liggen. Wat kan je doen als je liefdesverdriet hebt? Deze tips kunnen helpen.

Tip 1: Geen contact meer met je ex

Heb je nog contact met je ex? Stuur je hem of haar bijvoorbeeld nog wel eens een berichtje? Het kan helpen om even helemaal geen contact meer met elkaar te hebben. Even geen appjes sturen, bellen of samen online spelletjes spelen. Als je je ex even helemaal niet ziet of spreekt, kan je jezelf de tijd geven om het verdriet te verwerken. Als je nog contact met hem of haar hebt, denk je er steeds weer aan en kan het langer duren tot het verdrietige gevoel over gaat. Misschien kunnen jullie later vrienden zijn, maar nu is het slim om even geen contact met elkaar te hebben. Probeer ook even niet naar de social media accounts van je ex te kijken.

Tip 2: Laat het verdriet er zijn

Je relatie is uitgegaan. Het is heel normaal dat je je dan verdrietig voelt. Probeer het verdriet niet weg te stoppen, maar laat het gevoel er zijn. Als je het steeds maar wegstopt, kan het langer duren tot je je weer beter voelt.

Tip 3: Zorg goed voor jezelf

Als je heel verdrietig bent, blijf je het liefst de hele dag in bed liggen. Misschien heb je helemaal geen zin om te eten, of heb je juist trek in een grote bak met ijs. Probeer toch iets (gezonds) te eten, uit je bed te komen en bijvoorbeeld een wandeling buiten te maken. Als je goed voor jezelf zorgt, voel je je beter.

Tip 4: Praat over je gevoel

Praat met anderen over hoe je je voelt, of zet je gevoelens op papier. Bijvoorbeeld door te tekenen of door het op te schrijven. Dat kan opluchten. Misschien willen anderen oplossingen voor je bedenken. Vind je dat niet fijn? Zeg het dan tegen ze. Vertel dat je alleen even je verhaal kwijt wilt of een knuffel wilt. Luisteren is genoeg.

Tip 5: Zoek afleiding

Ga iets leuks doen met je ouders, een vriend of vriendin. Even niet aan het verdriet denken, maar met leuke dingen bezig zijn. Sporten kan ook helpen om je hoofd even leeg te maken. Of zet een vrolijke film op waar je van moet lachen.

Tip 6: Geef het tijd

Dat heb je vast al vaker gehoord, maar het is dan ook waar: liefdesverdriet kost tijd. Probeer te accepteren dat je een tijdje verdrietig zult zijn, hoe vervelend het ook is. Onthoud dat er een moment komt dat je je weer beter voelt en weer kunt lachen. Meestal ga je door verschillende fases:

  1. Je bent geschrokken en gelooft nog niet helemaal wat er is gebeurd.
  2. Je beseft dat je relatie écht voorbij is en voelt je heel erg verdrietig. In deze fase kan je je ook heel boos voelen.
  3. Je voelt je eenzaam, hebt het gevoel dat je waardeloos bent en dat niemand jou leuk vindt.
  4. Je begint je weer wat beter te voelen en ziet dat er ook leuke dingen in het leven zijn.
  5. Je voelt je weer rustig. Je accepteert dat je relatie voorbij is en kan weer met een positief gevoel naar de toekomst kijken.

We willen je veel sterkte wensen. We hopen dat je je gauw weer wat vrolijker zult voelen.

Heb je heel veel last van je verdrietige gevoel, en weet je niet meer wat je moet doen? Je mag altijd contact opnemen met iemand van het CJG. Dat is gratis. Hier kan je meer lezen over wat wij voor je kunnen doen.

Deel dit artikel: