Liedjes zingen met je peuter: leuk en leerzaam!

Zingen met je peuter is leuk én leerzaam. Hieronder lees je meer over zingen en vind je leuke tips om samen liedjes te zingen.

Zingen is leerzaam

Zingen is goed om veel redenen:

  • Je hebt samen leuk contact.
  • Je kind herkent liedjes en versjes aan hun ritme en herkent later ook de woorden.
  • Zingen is goed voor de spraak- en taalontwikkeling van je kind.
  • Je kunt ook zingen om je kind te troosten. Of voor het slapen gaan, als onderdeel van het bedritueel.
Zelf liedjes en rijmpjes bedenken

Peuters vinden het heel leuk als je zelf liedjes verzint en rijmpjes bedenkt. Een oudere peuter kan dit, met jouw hulp, ook al een beetje zelf.

‘Praatzingen’ is vaak een succes bij jonge peuters. Bij praatzingen zeg je dingen op een zangerige manier, net als operazangers en -zangeressen. Daarbij zing je over alledaagse dingen, zoals dingen die je op dat moment ziet, doet of gaat doen.

Liedjes voor peuters

Er zijn veel cd’s en dvd’s met muziek voor peuters, ook in verschillende talen. Je kunt cd’s en dvd’s natuurlijk kopen, maar je kunt ze ook bij de bibliotheek lenen of eens kijken bij een kringloopwinkel. Op internet kan je veel websites vinden met leuke muziek, bijvoorbeeld www.kindertube.nl. Er zijn ook leuke muziek apps voor op je telefoon.

Gaat je kind naar de opvang of naar een peuterspeelzaal? Vraag dan wat daar de favoriete liedjes zijn. Je kunt die dan thuis ook zingen met je kind. Soms heeft een opvang of peuterspeelzaal een boekje met de liedjes of staan ze op hun website.

We wensen jullie veel zangplezier samen!

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: