Leuke spelletjes met je baby

Spelen met je baby is niet alleen erg leuk, het versterkt ook jullie band! Welke spelletjes kun je met je baby doen? Lees hieronder leuke tips van 24Baby

Herhaling

Baby’s houden van herhaling. De eerste keer dat je een spelletje introduceert, reageert je baby misschien niet heel enthousiast. De derde keer dat jullie het spelletje doen, vindt hij of zij het al een stuk leuker en de tiende keer is het dikke pret. Geef dus niet op als een spelletje niet gelijk aanslaat!

1 maand oud: rondleiding door jullie huis

Je baby vindt het fijn om bij jou te zijn. Écht spelen met je baby is nu nog wat lastig, maar neem hem of haar lekker op je arm en bekijk samen jullie huis. Ga op je gemak de kamers door en vertel je baby wat er allemaal te zien is. Je kind kan nog niet goed zien, maar hij of zij luistert graag naar wat jij zegt. Terwijl je rond loopt, wordt je baby heen en weer geschommeld. Dat geeft hem of haar een ontspannen en veilig gevoel.

2 maanden oud: liedjes zingen

Jouw stem maakt je baby rustig én muziek maakt je baby rustig. Jouw stem die muziek maakt, is dus de ideale combinatie voor je baby! Je hoeft geen goede zanger of zangeres te zijn: neuriën van verschillende tonen vindt je baby al heerlijk om naar te luisteren. Jouw gezang stimuleert de taal- en spraakontwikkeling en je baby leert verschillende toonhoogtes en ritmes kennen. Probeer verschillende liedjes, ritmes en toonhoogtes uit om te kijken wat jouw baby het prettigst vindt.

3 maanden oud: komt een muisje aangelopen

“Komt een muisje aangelopen… zo in (naam van je kind)’s nekje gekropen!” Terwijl je dit zegt, ‘loop’ je met je vingers over zijn of haar lijfje. Begin bij de handjes en eindig in zijn of haar nekje, waar je je baby zachtjes kietelt. De eerste keer vindt je kind dit misschien een beetje spannend, maar zodra hij of zij er aan gewend is, giert je baby het al uit zodra hij of zij merkt dat jullie het spelletje gaan spelen. Varieer af en toe eens van ‘looproute’: ga de ene keer van de voetjes via de buik naar boven en de andere keer van de handjes via de armen naar de hals.

4 maanden oud: zelfgemaakte rammelaar

Als je baby vier maanden oud is, kan hij of zij al naar dingen grissen en probeert je kind deze vast te houden en te bewegen. Een mooie gelegenheid om verschillende rammelaars te maken. Om zelf een rammelaar te maken, heb je niet veel nodig. Een leeg flesje en wat ongekookte pasta of rijst is voldoende. Laat het flesje na gebruik goed drogen en vul het met de pasta of rijst. Hoe meer je in het flesje doet, hoe zwaarder het wordt. Je kunt het gewicht van het flesje dan ook aanpassen aan de kracht van je baby. De inhoud en hoeveelheid bepaalt ook het geluid van de rammelaar. Speel samen met je baby door zelf ook een rammelaar te pakken. Maak samen mooie geluiden!

5 maanden oud: geluidshow

Je baby vindt verschillende geluiden nu erg interessant. Door verschillende geluidjes te laten horen en te laten zien wat het geluid maakt, kan je baby het verband leggen tussen een geluid en de geluidsbron. Verzamel verschillende objecten, bijvoorbeeld een rammelaar, een speeltje met piepjes erin en een krakend papiertje. Ga naast je baby zitten en laat de geluiden één voor één horen, terwijl je laat zien welk object het geluid maakt. Leg de ‘geluidsveroorzaker’ vervolgens in de handjes van je baby en help hem of haar het geluid zelf te maken. Wauw! Je baby zal versteld staan van zichzelf en het uitgieren van geluk.

6 maanden oud: baby sit-ups

Leg je baby op zijn of haar rug, bijvoorbeeld op je schoot of naast je op de bank (let op dat je baby er niet af kan rollen!). Pak je kind bij zijn of haar handjes vast en trek je baby langzaam omhoog in zit. Laat je kindje vervolgens langzaam terug op zijn of haar rug zakken. Herhaal dit een paar keer. Dit spelletje helpt de nekspieren van je baby te versterken. Maak het spelletje nog leuker door iedere keer dat je baby omhoog komt een gek geluidje te maken. Big smile gegarandeerd!

7 maanden oud: bellenblazen

Je baby heeft steeds meer interesse in zijn of haar omgeving, kan beter naar objecten graaien én hij of zij kan het hoofdje goed draaien. Een leuke activiteit om nu met je baby te doen is bellenblazen. Neem je kind op schoot en blaas heel veel bellen. Je baby kijkt zijn of haar ogen uit met al die kleurrijke bellen die om hem of haar heen zweven en het geeft je baby de kans om naar te grijpen.

8 maanden oud: de ‘ontdek-mand’

Rond de leeftijd van 8 maanden is je baby erg nieuwsgierig. Je kan deze nieuwsgierigheid op verschillende manieren prikkelen. Maak bijvoorbeeld een ‘ontdek-mand’ voor je baby! Stop hier verschillende stofjes in. Je baby vindt het waarschijnlijk reuze interessant om het mandje leeg te halen en de verschillende stofjes te voelen. Wat je nodig hebt? Alleen maar een mand of bakje en verschillende lapjes stof. Bijvoorbeeld een hydrofiele doek, washandjes, sokken, een (oude) stropdas of een schone vaatdoek.

9 maanden oud: spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Je baby is geïntrigeerd door menselijke gezichten en kijkt dan ook graag naar jouw gezicht. Heb je je baby al kennis laten maken met zijn of haar eigen gezichtje? Neem je kind op je arm en kijk samen in de spiegel. Zeg: “Wie is dat? Dat is (naam van je baby)!” en wijs naar het kindje in de spiegel. Je baby zal zichzelf bewonderen, maar beseft nog niet dat hij of zij dat zelf is. Voor je baby is het gewoon een ander kindje dat voor hem staat.
Niet veel later zal je kind ook jou spotten in de spiegel. Huh? Mama/papa staat toch achter me? Waarschijnlijk draait je baby verbaasd zijn of haar hoofdje naar je ‘echte’ ik en kijkt verwonderd heen en weer van jou naar je spiegelbeeld. Als je dan ook nog gaat praten is je kindje helemaal overdonderd. Hoe kan dit?

10 maanden oud: trompetconcert

Deze ‘gouwe ouwe’ kent bijna iedereen: trompetteren! Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is je mond en je baby. Zet je mond op het buikje van je baby en blaas heel hard, met geluid. Dit kietelt op de buik van je baby én klinkt ook nog eens heel gek. Lachen, gieren, brullen!

Trompetter ook eens op de handjes, wangen, onder de voetjes of in de nek van je baby. Zo blijft het iedere keer spannend wat er gaat gebeuren. Doe dit spelletje niet te lang achter elkaar: het is voor je baby een inspannend spelletje en kietelen kan voor sommige kindjes nog te heftig zijn. Merk je dat je baby het niets vindt of het zat is? Hou dan op en probeer een ander spelletje.

11 maanden oud: schaduwvoorstelling

Je baby vindt bewegende vormen fascinerend. Iedere keer is er een verrassingselement: wat zal er straks gebeuren? Maak daarom samen jullie eigen schaduwvoorstelling. Neem je baby op schoot en schijn met een zaklamp op de muur. Maak met je hand vormen, waarmee je verschillende schaduwen op de muur creëert. Begin simpel, met golven of cijfers, en probeer daarna met je handen dierenfiguurtjes te maken. Je kan er zelfs een verhaaltje bij bedenken. Help je kind ook om schaduwen te maken met zijn of haar eigen handjes. Dat is bijzonder!

12 maanden oud: pakjes uitpakken

Je baby is 12 maanden, dat betekent dat hij of zij jarig is! Je kindje wordt vast verwend met veel cadeautjes. Je zult al snel merken dat het uitpakken van de cadeaus eigenlijk veel interessanter is dan de cadeautjes zelf. De verrassing wat er in het papiertje zit, het scheuren en kraken van het papier en dat ook nog eens zelf met de handjes ontdekken. Het uitpakken van cadeautjes is dan ook een leuk spelletje dat je niet alleen op zijn of haar verjaardag kan spelen. Pak speeltjes in die je kind al heeft en laat hem of haar ze steeds opnieuw uitpakken. Iedere keer is je kind weer benieuwd wat er in het papier zit en iedere keer is hij of zij verrast wat er nu weer uit de verpakking komt. Eindeloos veel speelplezier!

Bron: 24Baby

Deel dit artikel: