Leuke ideeën voor de kerstvakantie

Dit jaar hebben de kinderen een extra lange kerstvakantie door de corona maatregelen. Welke leuke dingen kan je thuis of vlakbij huis met je kinderen doen? Wij hebben een paar ideeën voor je!

Jonge kinderen
  1. Maak een ‘verkeerskleed’ van een oude doos. Heb je nog een oude doos in huis, bijvoorbeeld van een online bestelling? Daar kan je kind leuk mee spelen! Vouw de doos uit en leg hem plat op de grond. Teken er wegen op. Pak wat speelgoed van je kind: autootjes, poppetjes, dieren, bomen… En laat je kind zijn of haar gang gaan!
  2. Leerzame spelletjes met post-its. Is je kind letters en vormen aan het leren? Dan is dit spelletje leuk om te doen! Pak een (groot) vel papier en schrijf daar verschillende letters op. Of teken er verschillende vormen op. Hang het vel papier op of leg het op tafel. Schrijf/teken dezelfde letters/vormen op post-its. Hang de post-its door de huiskamer. Laat je kind op zoek gaan naar de post-its en ze op de goede plek op het vel papier plakken! Staat er bijvoorbeeld een rondje op de post-it? Laat je kind zoeken welke vorm op het vel papier hetzelfde is. Daar mag de post-it overheen geplakt worden. Heel leerzaam en je kind is ook lekker in beweging!
  3. Speel een fantasiespel. Neem de tijd voor je kind en ga helemaal mee in een fantasiespelletje. Zijn jullie superhelden? Prins of prinses? Of gaan jullie op vakantie naar een onbewoond eiland? Erg leuk voor je kind!
  4. Een stempel schilderij voor kerst. Met een wc-rol kan je kind fijn stempelen. Met een beetje hulp van jou maakt hij of zij een mooi kerst schilderij! Maak zelf eerst een tekening van een kerstboom. Of print er eentje uit. Je kunt de kerstboom eventueel uitknippen. Leg verschillende kleuren verf en een lege wc-rol voor je kind klaar. Nu kan hij of zij met de wc-rol kerstballen op de boom stempelen! Dat ziet er vast prachtig uit. Hang het kunstwerk in huis op als kerstversiering.
  5. Lichtjes kijken. Rond kerst zijn veel huizen mooi verlicht. Ga samen naar buiten als het een beetje donker begint te worden en maak een wandeling door jullie buurt. Kijk samen naar de mooie lichtjes.
Oudere kinderen
  1. Maak een ideeënpot. Vraag je kinderen wat ze deze vakantie graag willen doen. Schrijf alle ideeën op gekleurde briefjes en stop ze in een pot. Vervelen je kinderen zich? Pak een briefje uit de pot!
  2. Kijk terug op het afgelopen jaar. Aan het einde van het jaar is het altijd leuk om terug te kijken. Kijk samen met je kind naar foto’s van het afgelopen jaar. Stel vragen aan elkaar: vraag bijvoorbeeld wat je kind dit jaar het leukst vond, wat hij of zij heeft geleerd en welke momenten je kind nooit meer zal vergeten. Je kunt samen een leuke collage knutselen over het jaar en die in huis ophangen.
  3. Bouw een Lego of Playmobil dorp. In de vakantie is er extra tijd om te spelen! Maak een plek in huis vrij om een Lego of Playmobil dorp te bouwen. Daar kan je kind uren mee bezig zijn en fijn mee spelen.
  4. Maak een mega kunstwerk. Tekent of verft je kind graag? Dan vindt hij of zij dit vast erg leuk! Neem een oud stuk behang, een oud laken of een groot vel papier. Je kan ook kleine vellen papier aan elkaar plakken. Laat je kind hierop een mega groot kunstwerk maken! Ook leuk als je meer kinderen hebt, dan kunnen ze samen een kunstwerk maken. Of nodig een paar vriendjes uit. Weet je kind niet goed wat te maken? Het is leuk om iets te maken waar je kind veel bij kan verzinnen. Bijvoorbeeld een dierentuin, pretpark, een groot huis of een stad.
  5. Ga lekker naar buiten. Buiten spelen kan ook heel goed in de winter! Kijk maar eens naar deze leuke spelletjes. Of maak samen een winterse wandeling. Muts op, wanten aan en gaan!

Wij wensen jullie een hele fijne kerstvakantie!

Deel dit artikel: