Leuke dingen doen in de herfstvakantie: tips

Herfstvakantie: samen leuke dingen doen terwijl de blaadjes aan de bomen verkleuren. Hieronder vind je leuke ideeën!

Maak een herfst kijkdoos

Heb je thuis nog een lege doos liggen, bijvoorbeeld een schoenendoos? Daar kan je kind een mooie herfst kijkdoos van maken. Ga samen naar buiten en zoek naar dingen om te gebruiken, bijvoorbeeld verkleurde bladeren, kastanjes en takjes. Daar kan fijn mee geknutseld worden. Maak bijvoorbeeld een bos in de kijkdoos door de gevonden takjes en bladeren op de zijkanten van de doos te plakken. Van kastanjes en satéprikkers kan je kind egels en herten knutselen. Die passen ook mooi in het bos.

Een bezoek aan de kinderboerderij

Ga samen kijken bij de geitjes, kippen, konijnen en andere leuke dieren bij kinderboerderij de Klaverweide. Welke dieren vindt jouw kind het leukst?

Wandelen in het herfstbos

Maak samen een boswandeling. Extra leuk nu het herfst is, met alle mooie kleuren. Klik hier voor tips om een boswandeling nog leuker of interactiever te maken.

Zelf een boek maken

Voorlezen is erg leuk, bijvoorbeeld op een regenachtige dag. Maar zélf een boek maken is nog leuker! Kinderen hebben veel fantasie. Laat je kind een zelf verzonnen verhaal opschrijven op een paar A4-tjes. Net als in de prentenboeken, horen daar natuurlijk mooie tekeningen bij. Laat je kind lekker creatief aan de slag gaan. Vergeet niet om een titel te verzinnen en een mooie voorkant te maken. Is het verhaal af? Perforeer twee gaatjes in de A4-tjes en bind ze aan elkaar met een mooi lintje of touwtje. Nu heeft je kind zijn of haar eigen boek!

Poppenkast spelen

Leuk om met vriendjes of vriendinnetjes te doen: poppenkast spelen. De kinderen kunnen zelf poppen maken, bijvoorbeeld van oude sokken, of gebruik barbiepoppen en knuffels. Samen kunnen ze een voorstelling verzinnen en voor elkaar uitvoeren. Daar is geen poppenkast voor nodig: de bank doet het ook goed. De kinderen kunnen zich achter de bank verstoppen terwijl alleen hun handen (met de poppen) boven de bank uitkomen.

Lekker naar buiten!

Ook in de herfstvakantie is buitenspelen heerlijk. Lekker voetballen met vriendjes, skeeleren, naar een speeltuin in de buurt of gewoon een stukje wandelen. Ook leuk om te doen: een speurtocht uitzetten met krijt. Verzamel vriendjes of buurtkinderen en verdeel de groep in tweeën. De ene helft zet de speurtocht uit, de andere helft gaat zoeken.

  1. Groepje 1: Speurtocht uitzetten. Gebruik het krijt om pijlen op de stoep te tekenen om de weg te wijzen voor de tweede groep. Onderweg kunnen ook opdrachtjes verzonnen worden, bijvoorbeeld: zing een liedje, spring vijf keer op en neer, zoek 3 verkleurde bladeren, enzovoort. Schrijf de opdrachten met krijt op de stoep. Schrijf aan het einde van de speurtocht ‘zoek ons!’ en verstop je ergens vlakbij. Zal de andere groep jullie vinden?
  2. Groepje 2: Zoeken. Spreek met elkaar een tijd af wanneer de tweede groep mag beginnen met zoeken. Bijvoorbeeld na tien minuten of een kwartier. De tweede groep volgt de pijlen die de eerste groep heeft uitgezet. Tip: neem ook een stuk krijt mee. Heb je een pijl gezien, streep hem dan door. Zo weet je waar je gebleven bent, ook als de eerste groep je op een dwaalspoor zet. Aan het eind van de speurtocht staat er ‘zoek ons!’ op de stoep. Nu ga je de eerste groep zoeken. Heb je ze gevonden, dan is het spel afgelopen!

Wij wensen jullie een hele fijne herfstvakantie.

Deel dit artikel: