Leuke dingen doen in de kerstvakantie: 10 ideeën

Joepie, het is kerstvakantie! Tijd om leuke dingen te doen met elkaar. Gelukkig zijn er thuis en vlakbij huis ook genoeg leuke dingen te doen! Hieronder vind je inspiratie.

1. Creatief hinkelen

Teken met krijt een hinkelspel op de stoep. Schrijf geen nummers, maar woorden in de verschillende vakken. Wie kan een goede zin maken door op de juiste woorden te springen? Leuk én leerzaam!

2. Tekening nabouwen

Vindt jouw kind het leuk om te bouwen, bijvoorbeeld met lego of een treinrails? Dan is dit een leuk spelletje. Verzin een mooi bouwwerk of een leuke treinrails-vorm en teken die voor je kind zo duidelijk mogelijk op een vel papier. Lukt het je kind om hem zo precies mogelijk na te maken?

Dit kun je ook doen bij andere dingen, bijvoorbeeld de inrichting van een poppenhuis. Waar staat welk poppetje, wie doet wat? Kinderen vinden het vaak erg leuk om iets na te maken.

3. Zelf een memory spel maken

Knutselt je kind graag? Laat hem of haar zelf een memory spel maken van dik wit papier (bij dunner papier zie je de tekeningen er al doorheen).

  • Knip vierkantjes uit het witte papier
  • Laat je kind er mooie tekeningen op maken, steeds twee dezelfde. Bijvoorbeeld twee zonnetjes, twee lieveheersbeestjes, twee auto’s…
  • Zijn alle tekeningen klaar? Dan kan je het spel gezellig samen spelen! Wie kan de meeste kaartjes verzamelen?
4. Je eigen (foute) kerst outfit maken

Leuk met oudere kinderen: maak jullie eigen kerst outfit! Versier een oude trui of een oud t-shirt met textielstift of textielverf. Maak bijvoorbeeld een leuk rendier, mooie kerstboom of een heleboel kerstballen. Zo’n mooi shirt heeft niemand!

Je kunt er ook een gekke/’foute’ kerst outfit van maken. Maak bijvoorbeeld kerst slingers aan het shirt vast of hang er kerstballen (van plastic!) aan. Plezier gegarandeerd!

5. Naar de speeltuin

Speeltuinen blijven leuk. Ook in de winter is het leuk om buiten te spelen! Verveelt je kind zich snel in de speeltuin? Maak er dan een parcours van met verschillende opdrachten. Hoe snel kan je kind het parcours afleggen? Is papa of mama er ook zo goed in?

Let goed op de corona maatregelen als je naar de speeltuin gaat. Is het te druk? Ga dan weer naar huis.

6. Fotoshoot met zelfgemaakte props

Leuk voor oudere kinderen: doe samen een leuke fotoshoot! Maak het extra leuk door samen ‘props’ te knutselen. Dit heb je nodig:

  • Satéprikkers
  • Vellen gekleurd papier
  • Schaar, lijm en plakband

Verzin samen leuke vormpjes om te maken. Bijvoorbeeld een gekke bril, leuk hoedje of een snor. Heb je iets geknutseld? Plak het dan aan de bovenkant van een satéprikker vast met een plakbandje. Je kunt ook twee dezelfde vormpjes maken en die met lijm tegen elkaar aan plakken met de satéprikker ertussen (dat is wat steviger, maar kost iets meer tijd om te maken). Zijn alle props klaar? Dan is het tijd voor de fotoshoot! Maak leuke foto’s van elkaar met de props en zoek daarna de leukste samen uit. Die kun je uitprinten en op een groot vel papier plakken om op te hangen. Dat ziet er gezellig uit!

7. Knusse filmmiddag

Tussen de feestdagen door is het fijn om iets ontspannends te doen. Schuif de meubels aan de kant en leg er matrassen of luchtbedden voor in de plaats. Haal zachte dekens en kussens tevoorschijn en maak jullie eigen knusse filmhoek! Zoek samen de leukste films uit en houd een heerlijk luie filmmiddag.

In plaats van een filmmiddag kan je er ook voor kiezen om een spelletjesmiddag te doen.

8. Zelfgemaakte evenwichtsbalk

Wist je dat het heel makkelijk is om zelf een ‘evenwichtsbalk’ te maken? Het enige dat je nodig hebt is stoepkrijt (voor buiten) of een rol tape (voor binnen). Afhankelijk van het weer kun je óf buiten een lange streep op de grond tekenen met stoepkrijt, óf binnen een stuk tape op de vloer plakken. Tip: probeer van tevoren of het tape goed van de vloer afgaat, gebruik bijvoorbeeld masking tape of schilderstape en haal het meteen na het spelen weer weg.

Wie kan over de ‘evenwichtsbalk’ lopen zonder er een voet naast te zetten? Maak het spelletje extra spannend door je fantasie te gebruiken. Wat gebeurt er als je van de evenwichtsbalk ‘valt’? Misschien kom je wel in een vijver met krokodillen terecht, of in een moeras.

Gaat het lopen over de evenwichtsbalk je kinderen goed af, dan kun je ook kunstjes op de evenwichtsbalk doen. Speel bijvoorbeeld dat jullie meedoen met een turnwedstrijd!

9. Knutselen voor kerst

Houdt je kind van knutselen? Bekijk deze knutsel ideeën voor kerst!

10. Voorlees-uurtje

Jonge kinderen vinden het vaak heerlijk om voorgelezen te worden. Tijdens de vakantie is hier extra tijd voor. Ga er eens goed voor zitten en lees je kind lange verhalen voor. Een gezellig, knus momentje samen.

Wij wensen jullie een hele fijne kerstvakantie!

Een aantal ideeën zijn overgenomen van www.leukmetkids.nl

Deel dit artikel: