Leuke buitenspeeltips!

Buitenspelen is leuk! Hieronder vind je leuke buitenspeeltips van Jantje Beton.

Maak je eigen insectenhotel!

Insecten houden van warme, donkere en droge plaatsen. In een stad of in een tuin kunnen ze die niet altijd vinden. Maak zelf een insectenhotel! Dit heb je nodig: een houten bakje en verschillende materialen waar insecten zich in kunnen nestelen zoals schors, holle takjes, gras, hooi en bladeren. Maak er een gezellig hotel van. Zet het vervolgens op een droge, beschutte plek waar je het hotel niet iedere keer hoeft te verplaatsen. Daarna blijf je natuurlijk op een afstandje kijken wie er allemaal in komt wonen!

Parcours in de buurt

Maak een parcours door je eigen buurt. Gebruik krijt of hang pijlen op om de route aan te geven. Alles kan een hindernis zijn: springen op de witte strepen van het zebrapad, onder een bankje door kruipen, over een hekje springen, takken of een boomstam in de weg leggen, een doek spannen… Nog leuker wordt het als je met vriendjes in twee groepen speelt en voor elkaar een parcours maakt. Wie kan met zijn hele groepje het snelst de finish halen?

Je eigen groene tipi!

Het is lente, dus tijd om je groene vingers te laten zien. Wist je dat je met bonenplantjes een tipi kunt maken? Bonen groeien immers snel en krijgen gezellig veel blaadjes. Neem vier of meer lange stokken en zet die in een vorm van een tipi bij elkaar. Aan de voet van elke stok zet je een bonenplantje. Laat ze groeien en geniet in de zomer van je eigen groene tipi!

Wedstrijdje bliklopen

Dit spel kun je met de hele buurt of een groepje vrienden doen. Maak eerst teams. Een team bestaat uit een paar kinderen die gaan bliklopen en één reporter. De reporter maakt een geweldig filmpje van de wedstrijd. Maak eerst de blikken klaar. Pak twee even hoge blikken en laat een volwassene in beide zijkanten een gaatje boren. Span een touw door de gaatjes dat hoog genoeg is om vast te pakken. Maak vervolgens met stoepkrijt een start- en finishstreep. En dan? Zo snel mogelijk naar de overkant! Welk team boekt een record én maakt het mooiste filmpje? Klaar voor de start… af!

Reusachtige schoenenrace

Trek allemaal een veel te groot paar schoenen aan, bijvoorbeeld die van papa of mama. Maak buiten een parcours: over een bruggetje, dwars door een zandbak of over een grindpad. Wie zijn schoenen onderweg verliest of er per ongeluk uitglipt, heeft pech en moet opnieuw de hele route afleggen. Wie als eerste met beide reuzenschoenen over de finish komt, heeft gewonnen!

Dolle dwaze dobbelstenen

Een dobbelspel maar dan leuker! Maak eerst je eigen dobbelstenen. Gebruik twee kartonnen dozen en potloden of verf. Vouw de dozen dicht tot reuze dobbelstenen. Schrijf op elk vlak een avontuurlijke opdracht. Denk aan: in een boom klimmen, slootje springen of een sprintje trekken. Op de andere dobbelsteen schrijf je op elk vlak een voorwerp, zoals een knuffel of banaan. Ga buiten bij elkaar zitten en gooi de dobbelstenen tegelijk. Degene die aan de beurt is, voert de opdracht uit en moet daarbij het voorwerp meenemen en niet laten vallen!

Veel buitenspeelplezier!

Bron: Jantje Beton

Deel dit artikel: