Leren voor een toets: 7 tips

Hoe kan je goed leren voor een toets? Lees deze tips.

Tip 1: Lees de leerdoelen/samenvatting door

Grote kans dat deze dingen in de toets komen.

Tip 2: Woordjes leren? Schrijf ze op

Schrijf de woorden of zinnen die je moet leren (bijvoorbeeld in het Duits, Frans of Engels) op in een schrift. Door ze op te schrijven, onthoud je ze beter. Nu kan je ze gaan leren. Markeer een woord als je die weet. Zo zie je steeds hoe ver je bent!

Je kan ook kaartjes maken met op de ene kant het Nederlandse woord en op de andere kant het Duitse/Franse/Engelse woord. Zo kan je er een soort spel van maken.

Tip 3: Maak het leren leuk

Schrijf een gedicht of een liedje over wat je moet leren. Zo maak je het leuk! Je kan het dan vaak ook beter onthouden.

Tip 4: Maak zelf een samenvatting

Maak zelf een samenvatting van de leerstof. Tijdens het maken van de samenvatting leer je al. Als de samenvatting af is, kan je die steeds doornemen, totdat de stof goed in je hoofd zit.

Tip 5: Laat je overhoren

Vraag iemand om je te overhoren. Bijvoorbeeld je ouders of een vriend(in). Zo kan je testen hoe goed je het al weet.

Tip 6: Neem pauzes

Neem regelmatig pauzes als je aan het leren bent. Als je uren achter elkaar doorgaat, kan je je vaak niet meer goed concentreren en onthoud je dingen minder goed. Als je regelmatig even pauze houdt, kan je de leerstof beter verwerken. Zo word je ook minder snel moe, waardoor je je beter kunt blijven concentreren.

Tip 7: Laat je niet afleiden door anderen

Voordat de toets begint, wordt er vaak in de klas nog veel over gepraat. Klasgenoten zijn elkaar bijvoorbeeld nog aan het overhoren of bespreken de leerstof met elkaar. Daar kan je onzeker van worden. Je kan gaan twijfelen of jij wel goed genoeg geleerd hebt. Probeer je daar niet te veel door te laten afleiden. Ga ook niet vlak voor de toets nog snel wat dingen doorlezen. Vertrouw erop dat je goed geleerd hebt!

Wij wensen je veel succes bij het leren!

Bronnen: tips van jongere Kayleigh Valk, Proud2BMe.nl

Deel dit artikel: