Leren traplopen

Wanneer kunnen kinderen leren traplopen? Waar moet je op letten en hoe kan je je kind helpen? 

Wanneer kan je kind traplopen?

Als je kind twee jaar is, kan hij of zij meestal de trap opkruipen. Je kind begint dan ook met jouw hulp rechtop de trap op te lopen. Wat later houdt je kind zich vast aan de leuning. Je kind trekt dan nog wel zijn of haar tweede voet op dezelfde trede erbij. Daarna gaat je kind de trap op door meteen zijn of haar tweede voet op de volgende trede te zetten, waarbij hij of zij zich nog wel vasthoudt. Kleuters kunnen de trap op lopen zonder zich vast te houden.

Helpen bij het leren traplopen

Als je kind goed kan lopen, kan je beginnen met het oefenen van traplopen. Loop achter je kind aan naar boven en voor je kind uit als jullie naar beneden gaan. Je ziet dan wat je kind doet. Je kind kan ook eerst zittend (trede voor trede) de trap af schuiven.

Waar moet je op letten?

  • Leer je kind om aan de brede kant de trap op en af te gaan.
  • Als je kind bij de trapleuning kan, is het handig om hem of haar te leren om altijd met één hand de leuning vast te houden.
  • Zorg dat je kind veilig kan traplopen. Zijn de traptreden glad? Bekleed de trap dan met antislipmateriaal. Laat je kind ook niet op sokken of pantoffels met gladde zolen de trap op gaan.
  • Laat geen spullen op de trap slingeren en zorg voor genoeg licht.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Klik hier voor meer opvoedinformatie

Deel dit artikel: