
Kleine kinderen hebben nog weinig besef van tijd. Je kunt wel tegen een peuter zeggen dat hij uit bed mag als de kleine wijzer op de zeven staat, maar echt klokkijken leren kinderen pas in groep 3. Hoe leren kinderen klokkijken en hoe kun je thuis oefenen?
Wanneer beginnen?
Leren klokkijken gaat vanaf groep 3 spelen op school. Sommige kinderen beginnen al lang voordat ze kunnen klokkijken met vragen hoe laat het is, maar er is een verschil tussen tijdsbesef en tijdsbeleving. Naast je kind vertellen hoe laat het is, kun je ook de tijd aanwijzen op de klok of laten zien op je horloge. Ze zullen niet écht begrijpen wat ze zien, maar toch langzaamaan gewend raken aan hoe een klok eruit ziet. Sommige peuters en kleuters vinden het reuze interessant om hun eigen horloge te showen, al hebben ze hem misschien nog omgekeerd omgedaan.
Leren klokkijken op school
In groep 1 en 2 zijn kinderen bezig met tijd in de vorm van de seizoenen, het verschil tussen dag en nacht en begrippen als gisteren, vandaag en morgen. Ze leren de dagen van de week te noemen en soms zelfs de datum. “Vandaag is het donderdag eenentwintig juni tweeduizendachttien,” klinkt er dan uit de kleuterkring. Het echt leren begrijpen hoe je aan de wijzers van de klok kunt zien hoe laat het is en wat dat betekent, begint pas in groep 3.
Analoog en digitaal klokkijken
Op school behandelen ze eerst de analoge klok, die met twee wijzers dus. Dat zal voor veel kinderen even wennen zijn, want ze zien thuis op de computer, de oven en de telefoons van hun ouders een digitale klok. Globaal genomen leren kinderen in groep 3 de hele en halve uren benoemen. In groep 4 komen daar kwart voor en kwart over bij, soms ook vijf over en vijf voor half. In groep 5 komen dan ook de minuten en seconden aan bod en wordt de digitale klok erbij gehaald.
Samen oefenen met klokkijken
Wil je thuis oefenen met het leren klokkijken? Dat kan op verschillende manieren.
1. Educatieve klok
Als je kind veel moeite heeft met klokkijken dan kan de ‘educatieve klok’ het makkelijker maken. De educatieve klok is ontwikkeld door Hans-Peter van Huisstede, toen hij merkte dat zijn dochter moeite had met klokkijken. Zo vinden veel kinderen het bijvoorbeeld moeilijk om te onthouden welke wijzer de minuten aanwijst en welke de uren. Op de educatieve klok is dat meteen duidelijk doordat er met kleuren wordt gewerkt. Je kunt de educatieve klok bij verschillende winkels kopen.
2. De sprekende klok
De sprekende klok van Dad’s Project is een mooie aanvulling op de klokkijk-lessen die kinderen op school krijgen. Kinderen kunnen daarmee oefenen met de analoge en digitale klok. Ze kunnen zelfs een toets doen een diploma klokkijken krijgen. Ga naar de digitale klok van Dad’s Project.
3. Klokrekenen
Op www.klokrekenen.nl kan je werkbladen maken en uitprinten om het klokkijken te oefenen. Niet alleen handig voor de juf, maar ook voor thuis. Je kunt ook hier weer kiezen uit een analoge of een digitale klok. Ook kun je het niveau van je kind selecteren.
4. Video klokkijken
Ook deze video van Citotrainer Nederland is een handig hulpmiddel voor kinderen om te leren klokkijken. Misschien niet om mee te beginnen: er worden grote stappen gemaakt.
5. Apps
Vindt je kind het leuk om op de tablet of telefoon spelletjes te spelen? Dan kan het ook leuk zijn om te leren klokkijken via een app. Bijvoorbeeld:
Bron: oudersvannu.nl
Deel dit artikel: