Leren fietsen

Vandaag, 3 juni, is Wereld Fiets Dag. Hoe leert een kind fietsen? 

Driewieler

De meeste kinderen leren eerst vooruit te komen op een driewieler door zich met de benen af te zetten tegen de grond. Daarna leren ze om hun voeten op de trappers te zetten en te trappen. Als je kind wat ouder wordt, kan je hem of haar een fiets met zijwieltjes geven. In de kleuterleeftijd kan je kind leren fietsen zonder zijwieltjes.

Loopfiets

Een loopfiets met twee wielen is heel goed voor de ontwikkeling van het evenwicht van je kind. Een kind dat goed kan rijden met een loopfiets, kan vaak al heel jong leren fietsen op een gewone fiets. Je kunt de fase van de fiets met zijwieltjes dan soms zelfs overslaan.

Een helm en een vlaggetje

Een kinderhoofd is nog heel kwetsbaar. Daarom is het voor de veiligheid verstandig om een fietshelm te kopen voor je kind. Verder is het een goed idee om aan de fiets een vlaggetje vast te maken dat hoog boven het fietsje uitsteekt, zodat je kind in het verkeer beter zichtbaar is.

Hoe kan je je kind helpen bij het leren fietsen?

Sommige peuters willen dolgraag leren fietsen zonder zijwieltjes. De meeste kinderen zijn er rond hun vijfde jaar aan toe om zonder zijwieltjes te leren fietsen. Hoe kan je je kind daarbij helpen? Klik hier voor tips om je kind zonder zijwieltjes te leren fietsen.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: