Landelijk testbeleid coronavirus verder uitgebreid

De GGD Rotterdam-Rijnmond is vanaf woensdag 6 mei 2020 gestart met het testen van onder andere onderwijs- en kinderopvangpersoneel met gezondheidsklachten die passen bij het coronavirus. Er is bij de GGD nog steeds voldoende testcapaciteit en personeel om ook deze nieuwe doelgroepen te testen op corona. Het gaat met name om medewerkers die voor hun beroep in contact komen met kinderen en milde gezondheidsklachten hebben.

Het testen van deze nieuwe doelgroepen gebeurt in de teststraat in de parkeergarage bij Topsportcentrum Rotterdam. Ook de mobiele testlocaties (camperbussen) die de GGD inzet voor zorgorganisaties kunnen ingezet worden voor scholen, opvang en sportlocaties in de regio. De testen zijn bedoeld voor personen met gezondheidsklachten die:

  • Werken in het (speciaal) basisonderwijs
  • Werken bij (medische) kinderdagverblijven
  • Werken in de buitenschoolse opvang (BSO)
  • Zich inzetten als gastouder
  • Betrokken zijn bij het vervoer van groepen kinderen van- en naar het (speciaal) basisonderwijs of de kinderopvang
Sport

Sinds 29 april 2020 mogen kinderen en jongeren weer onder begeleiding sporten. Jeugdtrainers/begeleiders (met gezondheidsklachten) kunnen daarom sinds 30 april ook getest worden door de GGD. 

Coronaklachten

Alleen medewerkers met klachten die passen bij COVID-19 komen in aanmerking voor de test. Het gaat hierbij om hoesten en/of neusverkouden en/of koorts. De klachten moeten minimaal 24 uur aanwezig zijn.

Aanmelden

Alle scholen, kinderopvanglocaties, sportaanbieders en vervoerders waarvan het personeel (inclusief vrijwilligers) in aanmerking komt voor een test, worden geïnformeerd door de GGD. Sinds 4 mei 2020 kan personeel aangemeld worden voor een test door de betrokken arbo- of bedrijfsartsen. Sinds 6 mei worden de eerste medewerkers getest. Hiervoor is voldoende testcapaciteit bij de GGD.   

Testen bij de GGD

De parkeergarage bij Topsportcentrum Rotterdam is al sinds 6 april in gebruik als testlocatie voor zorgmedewerkers met klachten. Sinds de start van de externe testlocatie is de GGD Rotterdam Rijnmond in staat geweest om in te spelen op de behoefte zorgpersoneel met milde klachten te testen op het coronavirus. Wekelijks worden honderden testen ingepland voor zorgmedewerkers met milde klachten. 

De externe locatie is ingericht als drive-in locatie. Medewerkers die aangemeld zijn en een afspraak hebben, wordt gevraagd om zoveel mogelijk alleen en met de auto de komen. Na controle van aanmelding en legitimatie, kunnen zij door naar de parkeergarage. In de eigen auto neemt een GGD-medewerker de test vervolgens af. Voor mensen die niet met de auto kunnen komen is er een andere route. Vanwege besmettingsrisico’s raadt de GGD af om met het openbaar vervoer te komen. De medewerkers worden later telefonisch door de GGD geïnformeerd over de uitslag.

Heb je vragen of wil je overleggen?

Voor algemene vragen over schoolgaan en gezondheid kun je op werkdagen terecht bij CJG Capelle aan den IJssel, telefoonnummer: 010-24 23 200.

Voor vragen over de test, contactonderzoek en voor inhoudelijke vragen over COVID-19 kun je de GGD Rotterdam-Rijnmond bellen via telefoonnummer: 010-433 98 97. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur. Ondanks maximale extra inzet in telefoonteams is de telefonische wachttijd bij de GGD helaas soms lang. Wij vragen hiervoor je begrip.

Deel dit artikel: