Kruipen

Na een half jaar worden kinderen wat mobieler. Sommige baby’s beginnen uit zichzelf met kruipen, andere doen dat later. Er zijn ook baby’s die de kruipfase overslaan.

Kruipbewegingen
Baby’s die op hun buik liggen, gaan vaak eerst achteruit en later pas vooruit. Ze zetten zich eerst met hun handen af waardoor ze achteruit gaan. Daarna gaan ze meestal eerst tijgeren: vooruit bewegen met hun lijf tegen de grond. Weer even later merken ze dat het gemakkelijker gaat als ze hun billen en buik omhoog doen. Er zijn baby’s die niet kruipen maar ‘bilschuiven’. Dat wil zeggen dat ze zich voortbewegen op hun billen, waarbij ze zich afzetten met één beentje of allebei de beentjes.

Hoe kun je kruipen stimuleren?
Als je je baby regelmatig even op zijn buik legt, ontdekt hij of zij waarschijnlijk het kruipen vanzelf. Het is prettig wanneer je baby de ruimte heeft om zich voort te bewegen. Ziet je baby spannende dingen waar hij of zij nog niet bij kan, dan wordt je baby gestimuleerd om erheen te kruipen. Gaat je kind op handen en voeten staan, dan is dat ook een mooie oefening. Je kunt naast je baby gaan zitten en hem of haar aansporen naar je toe te komen.

Met kruipen is er weer een nieuwe fase aangebroken: je baby gaat zelf op onderzoek uit. Dan is het verstandig om stopcontacten op lage plekken te beveiligen.

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl
Klik hier voor meer informatie over de ontwikkeling van baby’s