Als één van je ouders psychische problemen heeft (of allebei je ouders problemen hebben), dan heeft dat veel invloed op jou als kind. De dingen die je elke dag moet doen kunnen ongemakkelijk of zelfs ingewikkeld voor je zijn. Je bent meer bezig met je ouder(s) dan andere jongeren, en daardoor heb je minder tijd voor jezelf. Het kan fijn zijn om met kinderen/jongeren te praten die in een situatie zitten die lijkt op die van jou. Dat kan bij de KOPP-groep. Hier zijn trainers aanwezig die jou begrijpen en je kunnen steunen. We zorgen er altijd voor dat de groep niet te groot is. Iedereen die aanwezig is respecteert elkaars privacy. In de groep heb je even tijd om aan jezelf te denken én vind je herkenning en steun bij elkaar.

Wat gaan we doen bij de KOPP-groep?

Je hebt eerst een kennismakingsgesprek met je ouder(s)/verzorger(s) en een jeugd- en gezinspsycholoog, die de groep begeleidt. Dit kan ook via de telefoon of via beeldbellen. Daarna zijn er acht groepsbijeenkomsten zonder je ouders.

Tijdens de groepsbijeenkomsten ga je op een relaxte manier, samen met andere jongeren praten over deze onderwerpen:

  • Praten over de thuissituatie
  • Begrijpen van de gevolgen voor jou
  • Begrijpen van de problemen van je ouder(s)
  • Laten zien van jouw gevoelens
  • Sociale steun
  • Omgaan met lastige situaties
  • Opkomen voor jezelf

Aan het einde is er een kort evaluatiegesprek. Als jullie het fijn vinden, kan er na een tijdje nog een terugkombijeenkomst worden gepland.

Voor wie is de KOPP-groep bedoeld?

Voor jongeren van 11 t/m 17 jaar, waarvan in ieder geval één ouder psychische problemen of een verslaving heeft. Het kan ook zijn dat je om een andere reden een lastige relatie hebt met je ouder(s). Als jij veel last hebt van zijn of haar gedrag en/of problemen, dan kan de KOPP-groep ook wat voor jou zijn.

Kosten

De KOPP groep is helemaal gratis. Het kost je alleen een beetje tijd.

Locatie

De bijeenkomsten zijn bij het CJG, aan de Linie 7 of  de Linie 8 in Capelle aan den IJssel. De precieze locatie wordt vooraf aan je doorgegeven.

Data bijeenkomsten

Na de herfstvakantie (in oktober of november 2023) plannen we 8 bijeenkomsten op woensdagmiddag tussen 14:45 en 17:00 uur. We maken twee leeftijdsgroepen. Als je je inschrijft, nemen wij contact met je op om alles kort voor te bespreken. Als de KOPP-groep iets voor jou is, kom je op de aanmeldlijst.

Aanmelden

Je kan je aanmelden via het aanmeldformulier aan de rechterkant van deze pagina. Maar ook via telefoonnummer 010 – 24 23 200, op maandag t/m vrijdag van 08:15 tot 17:00 uur.

Val je niet binnen de leeftijdscategorie voor deze training? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor vragen.

Aanmelden