Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Knutselen voor Valentijnsdag

Knutselen voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag! Een mooie dag om iemand te laten weten dat je van hem of haar houdt. Is je kind al met Valentijnsdag bezig? Een valentijnscadeau is lang niet altijd voor iemand waar je kind verliefd op is. Ook een vriendje of vriendinnetje, de juf of meester, opa of oma krijgen vaak genoeg de aandacht op Valentijnsdag. Wie je kind ook in gedachten heeft, wat is er nu mooier dan een zelf gemaakt cadeau? Hieronder vind je knutseltips voor Valentijnsdag.

Zelfgemaakte kaart
Je kan natuurlijk samen een kaart kopen, maar een kaart maken is misschien nog wel leuker. Laat je kind lekker knutselen met hartjes, glitters of vrolijke kleuren.

Valentijnsvlinder
Heeft je kind vlinders in zijn of haar buik? Knutsel een vlinder voor Valentijnsdag! Bijvoorbeeld deze vrolijke hartjes-vlinder van PeuterPalace.

Print het werkblad uit in kleur of zwart-wit. Kleur de vlinder mooi in (als je kind voor het zwart-wit werkblad gekozen heeft). Knip de figuren uit en lijm ze vervolgens op deze manier aan elkaar:

vlinderknutsel1

Maak de vleugels door drie hartjes op elkaar te plakken

Maak het lijfje door de kleine hartjes ondersteboven op elkaar te plakken

Plak het hart met het gezichtje bovenop het lichaam

Plak je de vlinder op een kaart? Teken dan een lijntje voor de voelsprieten en plak daar de kleinste hartjes op. Als je de vlinder niet op een kaart plakt, kun je de voelsprieten overslaan.

Plak de vleugels aan de achterkant van het lijfje en de vlinder is af! Natuurlijk kan je kind de vlinder eventueel nog verder versieren.

Valentijnspuzzel
Een origineel valentijnscadeau: een puzzel! Kies een kleurplaat uit (op internet zijn veel mooie kleurplaten te vinden) en laat je kind deze mooi inkleuren (en eventueel versieren met hartjes!). Knip de keurplaat daarna in stukjes. Is de ontvanger van het cadeau nog niet zo oud, maak er dan (grote) gelijke stukken van zodat de puzzel niet te moeilijk is. Bij oudere kinderen kan de puzzel in wat ingewikkeldere stukjes geknipt worden. Stop de puzzelstukjes vervolgens in een (mooi versierde) envelop!

Hartjesslinger
hartjesslinger

Benodigdheden:

  • Touw
  • Verschillende kleuren papier
  • Schaar
  • Lijm

Knip hartjes uit verschillende kleuren papier. Zorg dat de hartjes dezelfde grootte zijn. Dit kan je doen door één hartje als ‘mal’ te gebruiken en deze steeds over te trekken. Knip het touw in de gewenste lengte. Pak twee hartjes (eventueel van een verschillende kleur, net wat je kind leuk vindt) en plak deze op elkaar met het touw ertussen. Doe dit bij alle hartjes en de hartjesslinger is klaar!

Koekjes/snoepjes in een versierde pot
Stop (eventueel zelfgemaakte) koekjes of snoepjes in een glazen pot en laat je kind de buitenkant versieren. Hang een kaartje aan de pot met een lieve boodschap erop. Hieronder wat inspiratie voor het versieren! Alles kan: papier, verf, glitter, vilt..

Website-001

Veel knutselplezier!