Knutselen voor kerst

Knutselen blijft altijd leuk! Hieronder vind je 5 leuke knutseltips voor kerst. Veel knutselplezier!

1: Rendier bloempotje

Benodigdheden: (bruin) bloempotje, 4 bruine pijpenragers, plak oogjes en iets roods voor de neus. Zo maak je het:

 1. Plak de oogjes op het bloempotje. Plak ook de rode neus op het potje. Die kun je maken van een rood wollen bolletje of een stukje rood papier of vilt.
 2. Pak de 4 pijpenragers. Knip 2 pijpenragers door de helft. Nu heb je 4 kleine pijpenragers en 2 grote pijpenragers. Vouw om elke grote pijpenrager 2 kleine stukjes, zodat het er als een gewei uitziet.
 3. Plak het gewei vast aan de binnenkant van de pot en het rendier is af!
2: Zuurstok Rudolph

Benodigdheden: zuurstokken, bruine wol, plak oogjes, een rood wollen bolletje/pompom. Zo maak je ze:

 1. Plak twee zuurstokken aan elkaar vast met een plakbandje.
 2. Wikkel vervolgens de bruine wol om de zuurstokken heen, zo dik dat het al een beetje op een rendierhoofd begint te lijken.
 3. Plak de plak-oogjes en de rode pompom (als neus) met lijm op de wol. Nu is het een echt rendier!
3: Sneeuwpop-kersthangers van dopjes

Maak vrolijke sneeuwpoppen van dopjes! Benodigdheden: flessendopjes, plakband/tape, lint/touw, witte verf en stiften. Zo maak je de sneeuwpoppen:

 1. Verf de dopjes wit en laat de verf opdrogen.
 2. Plak drie doppen aan elkaar met stevige plakband of tape.
 3. Teken met stift op de bovenste dop een gezichtje. Teken knoopjes op de andere 2 doppen.
 4. Plak een lintje of touwtje in de vorm van een lus aan de bovenste dop vast, zodat de sneeuwpop opgehangen kan worden.
 5. Heb je nog een stukje lint over? Dan kan je je sneeuwpop ook nog een sjaal geven.
 6. Dat zijn wel erg vrolijke kersthangers voor in de kerstboom!
4: Sneeuwpop knuffeltje

Deze schattige sneeuwpop ziet eruit om geknuffeld te worden! Benodigdheden: witte wol, karton, een pijpenrager, lint en knoopjes. Zo maak je ze:

 1. Maak twee pompoms, in verschillende maten: een grote voor het lijf en een kleine voor het hoofd. Een pompom maak je zo: neem twee stukjes karton, leg deze op elkaar en teken er een cirkel op. Knip de cirkel uit. Maak in het midden een kleine cirkel en knip deze ook uit, zodat je twee kartonnen rondjes hebt met een gat erin. Wikkel de wol om de kartonnen rondjes (zie afbeelding). Doe dit zo dik mogelijk, tot het bijna niet meer kan. Knip dan tussen de twee kartonnetjes door alle draadjes stuk. Neem een stukje wol van ongeveer 10 centimeter en knoop het stevig tussen de twee kartonnetjes. Nu kan je het karton weghalen en alle draadjes netjes verdelen (misschien moet je hier en daar wat draadjes op lengte knippen). Laat het touwtje aan de pompom zitten voor de volgende stap.
  Op de afbeelding is te zien hoe je de wol om de twee kartonnen rondjes heen wikkelt en hoe je de touwtjes vervolgens doorknipt.
 2. Maak de twee pompoms aan elkaar vast door de touwtjes aan elkaar vast te knopen. Knoop ze zo aan elkaar dat de pompoms strak op elkaar zitten. Leg nog een tweede knoop in het touwtje en knip de uiteinden af.
 3. Nu is het tijd om de sneeuwpop af te maken! Maak van de pijpenrager oorwarmers door de uiteinden een beetje op te rollen.
 4. Plak oogjes en een neus op de sneeuwpop (dit kan van papier, maar bijvoorbeeld ook van vilt, kraaltjes of ander knutselmateriaal).
 5. Gebruik lint om een sjaal te maken.
 6. Plak knoopjes op de buik van de sneeuwman. Eventueel kan je ook nog armpjes maken van kleine takjes of papier/vilt. Maak je sneeuwpop zo mooi als je zelf wilt!

5: Kerstkoor

Maak een kerstkoor van wc-rollen! Leuk als kerstversiering in huis. Benodigdheden: 3 wc- of keukenrollen, drie oude sokken, verf, karton, stift en touw. Zo maak je het koortje:

 1. Verf de wc- of keukenrollen in een kleur naar keuze. Laat de verf opdrogen.
 2. Knip ondertussen drie rondjes uit een vel papier/karton, dat worden de gezichten. Maak met stift een gezicht op elk rondje.
 3. Knip kleine handen uit het papier en versier ze eventueel (het is koud in december, dus de poppetjes hebben vast wanten aan! 😉 ).
 4. Maak muziekboekjes door uit papier een rechthoek te knippen en die dubbel te vouwen. Teken er muzieknootjes op. Je kunt ook velletjes uit een oud muziekboekje gebruiken.
 5. Als de verf is opgedroogd, kan je de poppetjes afmaken. Plak de gezichtjes op de wc-rollen, plak de muziekboekjes aan de handen vast en plak ook die op de wc-rol.
 6. Nu is het tijd voor de muts! Pak de oude sokken en knip de onderkant er vanaf. Doe de sokken om de bovenkant van de wc-rol en bind het uiteinde met een touwtje stevig vast. Zo lijken het net mutsjes!
 7. Het kerstkoor is klaar voor het eerste optreden!

Bronnen (via Pinterest): sheknows.com, onehundreddollarsamonth.com, parentinghealthybabies.com, homemade-gifts-made-easy.com, sewsensational.wordpress.com

Deel dit artikel: