Knutselen voor kerst

Knutselen blijft altijd leuk! Hieronder vind je 5 leuke knutseltips voor kerst. Veel knutselplezier!

1: Rendier bloempotje

Een simpele, maar erg vrolijke knutseltip: maak een rendier bloempotje! Benodigdheden: bloempot, 4 bruine pijpenragers, plak oogjes en iets roods voor de neus. Zo maak je het:

 1. Plak de oogjes op het bloempotje. Plak ook de rode neus op het potje. Die kun je maken van een rood wollen bolletje of een stukje rood papier of vilt.
 2. Knip 2 pijpenragers door de helft. Vouw de stukjes om de andere twee pijpenragers zoals op het plaatje, om een gewei te maken.
 3. Plak het gewei vast aan de binnenkant van de pot en het rendier is af!

Easy Christmas crafts kids can put together in a snap

2: Zuurstok Rudolph

Ook deze rendieren zien er erg leuk uit! Benodigdheden: zuurstokken, bruine wol, plak oogjes, een rood wollen bolletje/pompom, eventueel: belletjes. Zo maak je ze:

 1. Plak twee zuurstokken aan elkaar vast met een plakbandje.
 2. Wikkel vervolgens de bruine wol om de zuurstokken heen zoals op het plaatje. Maak het midden wat dikker, zodat het rendier echt een gezicht krijgt.
 3. Plak de ogen en de neus met lijm op de wol. Nu is het al een echt rendier!
 4. Eventueel kun je nog belletjes aan het ‘gewei’ hangen. In knutselwinkels kun je belletjes kopen. Bind de belletjes met een dun touwtje aan het gewei vast en het rendier is af!

3: Sneeuwpop-kersthangers van dopjes

Maak vrolijke sneeuwpoppen van dopjes! Benodigdheden: doppen, plakband/tape, lint/touw, knoopjes, witte verf en stiften. Zo maak je de sneeuwpoppen:

 1. Verf de doppen wit en laat de verf opdrogen.
 2. Plak drie doppen aan elkaar met stevige plakband of tape.
 3. Plak een lintje in de vorm van een lus aan de bovenste dop vast, zodat de sneeuwpop opgehangen kan worden.
 4. Teken een gezichtje met stift.
 5. Maak de sneeuwpop af door een sjaal te maken van lint of touw. Plak er een knoopje aan vast. Dat zijn wel erg vrolijke kersthangers voor in de kerstboom!
4: Zachte sneeuwpop

Deze schattige sneeuwpop ziet eruit om geknuffeld te worden! Benodigdheden: witte wol, karton, een pijpenrager, lint en knoopjes. Zo maak je ze:

 1. Maak twee pompoms, in verschillende maten: een grote voor het lijf en een kleine voor het hoofd. Een pompom maak je als volgt: neem twee stukjes karton en teken er een cirkel op. Knip de cirkel uit. Maak in het midden een kleine cirkel en knip deze ook uit, zodat je twee kartonnen rondjes hebt met een gat erin. Wikkel de wol om de kartonnen rondjes (zie afbeelding). Doe dit zo dik mogelijk, tot het bijna niet meer kan. Knip vervolgens tussen de twee kartonnetjes door alle draadjes stuk. Neem een stukje wol van ongeveer 10 centimeter en knoop het stevig tussen de twee kartonnetjes. Nu kan je het karton weghalen en alle draadjes netjes verdelen (misschien moet je hier en daar wat draadjes op lengte knippen). Laat het touwtje aan de pompom zitten voor de volgende stap.
  pompon2
 2. Maak de twee pompoms aan elkaar vast door de touwtjes aan elkaar vast te knopen. Knoop ze zo aan elkaar dat de pompoms strak op elkaar zitten (zie afbeelding). Leg nog een tweede knoop in het touwtje en knip de uiteinden af.
 3. Nu is het tijd om de sneeuwpop af te maken! Maak van de pijpenrager oorwarmers door de uiteinden een beetje op te rollen.
 4. Plak oogjes en een neus op de sneeuwpop (dit kan van papier, maar bijvoorbeeld ook van vilt, kraaltjes of ander knutselmateriaal).
 5. Knoop een lintje om zijn nek om een sjaal te maken.
 6. Plak knoopjes op de buik van de sneeuwman. Eventueel kun je ook nog armpjes maken van kleine takjes of papier/vilt. Maak je sneeuwpop zo mooi als je zelf wilt!

pom pom snowman christmas crafts step 2pom pom snowman christmas crafts step 2b

snowman christmas crafts - red pom pom snowman

5: Kerstkoor

Maak een kerstkoor van wc-rollen! Leuk als kerstdecoratie in huis. Benodigdheden: 3 wc- of keukenrollen, drie oude sokken, verf, karton, stift en touw. Zo maak je het koortje:

 1. Verf de wc- of keukenrollen in een kleur naar keuze. Laat de verf opdrogen.
 2. Knip ondertussen drie rondjes uit een vel papier/karton voor de gezichten. Maak met stift een gezicht voor elk poppetje.
 3. Knip ook handen uit en versier ze eventueel (het is koud in december, dus de poppetjes hebben vast wanten aan! ;)).
 4. Maak muziekboekjes door uit papier een rechthoek te knippen en die dubbel te vouwen. Teken er vervolgens muzieknootjes op. Je kunt ook velletjes uit een oud muziekboekje gebruiken.
 5. Als de verf is opgedroogd kun je de poppetjes afmaken. Plak de gezichtjes op de wc-rollen, plak de muziekboekjes aan de handen vast en plak ook die op de wc-rol.
 6. Nu is het tijd voor de muts! Pak de oude sokken en knip de onderkant er vanaf. Doe de sokken om de bovenkant van de wc-rol en bind het uiteinde met een touwtje vast. Zo lijken het net mutsjes!
 7. Het kerstkoor is klaar voor het eerste optreden!

Bronnen (via Pinterest): sheknows.com, onehundreddollarsamonth.com, parentinghealthybabies.com, homemade-gifts-made-easy.com, sewsensational.wordpress.com

Deel dit artikel: