Vriendschap bij kinderen

30 juli is ‘Internationale Dag van de Vriendschap’. Vriendschappen zijn voor elk kind belangrijk. Het is gezellig om vrienden te hebben, maar het is ook leerzaam. Door vriendschap leert je kind hoe je met anderen omgaat. Je kind leert ook veel over zichzelf door met vrienden om te gaan. Vrienden hebben is ook goed voor het zelfvertrouwen. Het geeft steun.

Verschillende vriendschappen

Kinderen gaan op een verschillende manier met vriendschap om. Het ene kind wisselt steeds van vrienden, terwijl het andere kind maar één beste vriend heeft. Als ouder kan je proberen om je kind daarin te steunen en bepaalde vriendschappen aan te moedigen, maar je kunt vriendschap niet dwingen.

Leerzaam

Als je kind nog jong is en met kinderen speelt die groter en minder voorzichtig zijn, is het natuurlijk goed om op je kind te letten. Maar probeer ook niet te voorzichtig te zijn. Door verschillende vriendschappen leert je kind om te delen, ruzie te maken, zich aan te passen en zijn of haar grenzen te ontdekken. Vriendschap betekent samen spelen en saamhorigheid (het gevoel dat je bij elkaar hoort), maar net zo goed teleurstelling en tranen.

Sociale vaardigheden

Vrienden zorgen ervoor dat kinderen ‘erbij horen’. Ze leren ook zichzelf en hun eigen gevoelens beter kennen. Door vriendschap ontwikkelen kinderen ook hun sociale vaardigheden: ze leren bijvoorbeeld om zich in te leven in anderen. Klik hier om meer te lezen over sociale vaardigheden.

De betekenis van vriendschap

Leeftijd heeft invloed op hoe een kind omgaat met vriendschap. Jonge kinderen krijgen een duidelijke voorkeur: ze weten precies met wie ze het liefst willen spelen. De basis van de vriendschap is dat het kind iemand aardig vindt. In de jaren daarna krijgt vriendschap steeds meer inhoud. Voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 betekent vriendschap vaak al veel meer: een vriend(in) is iemand die je alles kunt vertellen, die je begrijpt en die altijd voor je opkomt.

Veel of weinig vrienden

Het doel van vriendschap is niet om zo veel mogelijk vriendjes te hebben, maar om mee te maken dat het fijn is om te kunnen en te mogen kiezen. Je kunt je kind daarbij helpen door hem of haar met andere kinderen in contact te brengen. Je kind kan dan zelf merken wie hij of zij nu écht aardig vindt en waarom.

Moeilijk om vrienden te maken

Vindt je kind het moeilijk om vrienden te maken? Of wordt je kind gepest op school? Dan is de (gratis) sociale weerbaarheidstraining ‘Rots en Water’ misschien iets voor je kind. Bij ‘Rots en Water’ leren kinderen om voor zichzelf op te komen en beter met andere kinderen om te gaan. Klik hier voor meer informatie over de training.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: