Kinderen en slaapwandelen

Slaapwandelen komt vaak voor bij kinderen, meestal in de periode dat ze op de basisschool zitten. Wat gebeurt er bij slaapwandelen en wat kun je doen als je kind slaapwandelt?

Wat gebeurt er bij slaapwandelen?

Slaapwandelen gebeurt wanneer je kind overgaat van de diepe slaap naar de lichte slaap. Dat is meestal in de eerste helft van de nacht. Je kind gaat rechtop zitten in bed en heeft zijn of haar ogen open, maar je kind is niet wakker. Het ene kind blijft in bed, het andere kind gaat ook rondlopen. Het slaapwandelen kan een paar minuten tot een half uur duren. Meestal gaat slaapwandelen in de puberteit vanzelf over.

Wat doe je als je kind slaapwandelt?

Slaapwandelen is niet gevaarlijk, maar zorg er wel voor dat je kind niet in een gevaarlijke situatie kan komen.

  • Maak je kind niet wakker en help je kind rustig terug naar zijn of haar bed
  • Zorg dat je kind zich niet bezeert en dat hij of zij geen gevaarlijke dingen kan doen. Doe bijvoorbeeld de voordeur op slot en het slaapkamerraam dicht
  • Als kinderen moe of gespannen zijn, kunnen ze meer gaan slaapwandelen. Kijk eens of er dingen zijn waar je kind gespannen over kan zijn. Een vast slaapritueel en vaste bedtijden zorgen voor ontspanning

Meestal hebben kinderen zelf geen last van het slaapwandelen en herinneren ze zich het ook niet de volgende dag. Erover praten kan eerder onrust geven dan dat het je kind helpt. Als je kind het vervelend vindt, kun je het eventueel met de huisarts bespreken.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Klik hier voor meer opvoedinformatie over kinderen in de basisschoolleeftijd

Deel dit artikel: