Kind op kamp: tips voor ouders

Gaat jouw kind in de zomervakantie op tennis-, voetbal- of een ander kamp? Dat is vaak best spannend voor kinderen, maar voor ouders ook. Hieronder vind je handige tips!

Voor veel werkende ouders is een zomerkamp een oplossing, maar het is ook best spannend om je kind een week ‘los te laten’.

Voorbereiding

Als de vertrekdatum dichterbij komt, kan dat voor jou als ouder best spannend zijn. Is mijn kind wel klaar voor een kamp? Past het wel bij hem of haar? Om je kind te laten wennen, kan je eerder al wat logeerpartijtjes plannen. Hoe eerder je kind gewend is om regelmatig van huis weg te zijn, hoe beter. Onthoud dat het aan het begin altijd lastig is: een kind dat voor het eerst op kamp gaat, zal het lastiger vinden dan een kind dat al voor de derde keer meegaat.

Mobiele telefoons

Bij de meeste kampen zijn mobiele telefoons verboden. Grote kans dat je kind hier van baalt en jij misschien ook, maar er is een goede reden voor. Een mobiele telefoon maakt de kans op heimwee namelijk groter. Een kind dat de stem van zijn vader of moeder hoort, zal thuis eerder missen dan als er geen contact is. Je moet dus accepteren dat je weinig of niets van je kind zal horen. Geen zorgen, er wordt ook op het kamp goed op je kind gelet.

Afscheid

Vaak is het moment van afscheid moeilijker voor de ouders dan voor de kinderen zelf. Ben je emotioneel, laat het je kind dan niet merken. Door luchtig en vrolijk te doen, zal het afscheid nemen voor je kind een stuk makkelijker zijn. Maak het moment van afscheid nemen ook niet te lang. Geef je kind een dikke knuffel, wens hem of haar veel plezier en zwaai je kind lachend uit. Probeer niet te laten zien dat je emotioneel bent tot de bus vertrokken is. Over een week zie je je kind weer en hoor je alle verhalen over de leuke week die hij of zij waarschijnlijk heeft gehad!

Heimwee

Ben je bang dat je kind last krijgt van heimwee? Bereid je kind dan goed voor. Vertel bijvoorbeeld dat het helemaal niet erg is om een paar minuten aan thuis te denken, maar dat hij of zij daarna weer lekker moet gaan spelen. Zeg niet te vaak dat je kind kan bellen of naar huis mag komen als hij of zij heimwee heeft. Dat zorgt ervoor dat je kind daar aan blijft denken. De kans is heel groot dat je kind dan gaat bellen om opgehaald te worden. Belt je kind toch met heimwee, ga hem of haar dan niet meteen ophalen. Moedig je kind aan om het nog even te proberen en overleg met de leiders van het kamp. Zij hebben dit waarschijnlijk vaker meegemaakt en kunnen je advies geven.

Tijd voor jezelf

Krijg je ondanks deze tips toch een beetje buikpijn bij het idee dat je je kind moet missen? Denk aan de positieve kant: je hebt alle tijd om dingen te doen waar je geen tijd voor hebt als je kind er is. En echt, voor je het weet, is je kind weer thuis.

Bron: JM Ouders

Deel dit artikel: