Kerst met jonge kinderen

De decembermaand is een drukke maand. Zeker met jonge kinderen kan dit een stressvolle periode zijn. Hieronder vind je tips om de feestdagen rustiger te laten verlopen.

Plan van tevoren

Bedenk van tevoren hoe je de feestdagen graag wilt vieren met je kinderen. Met wie wil je kerst doorbrengen en waar? Laat op tijd aan je familie en vrienden weten wat je plannen zijn. Het is bijvoorbeeld fijn om één van de kerstdagen te reserveren voor het eigen gezin. Vertel je kinderen wat er tijdens de kerstdagen gaat gebeuren. Voor gevoelige kinderen kan een kalender helpen. Schrijf precies op wat er op welke dag gaat gebeuren. Klik hier voor meer tips voor kerst met gevoelige kinderen.

Snackmomenten

Plan ook de verschillende snackmomenten. Zo voorkom je dat je kinderen de hele dag door van alles eten en ‘s avonds nog weinig trek hebben bij het kerstdiner. Als ze trek hebben, blijven ze vaak ook langer aan tafel zitten.

Kerstversieringen: veiligheid

Voor jonge kinderen (met name peuters) zijn kerstversieringen heel interessant. Denk goed na over de veiligheid van je kinderen.

Kerstballen

Pas op met breekbare kerstballen en versieringen. Je kind kan zich bezeren aan de scherven van een gevallen kerstbal. Hang ze in ieder geval niet aan de onderste takken van de kerstboom. Je kunt ook plastic of houten kerstversieringen overwegen.

Het is ook leuk om samen veilige kerstballen te knutselen. Knip kerstballen uit papier en laat je peuter ze inkleuren. Wat zal je kind trots zijn als zijn of haar eigen kerstbal straks ook in de boom hangt!

Kaarsen

Kaarsjes staan altijd gezellig in huis, zeker tijdens de donkere dagen. Zet de kaarsen op een plek waar je kind niet bij kan. Zorg er ook voor dat lucifers en aanstekers op een veilige plek liggen. Gebruik je elektrische waxinelichtjes? Pas dan goed op dat je kind de batterij er niet uit kan halen. In onze online folder ‘Een knoopcel is geen kinderspel’ vind je meer informatie over het voorkomen van inslikken van batterijen.

Betrek je kinderen bij de voorbereidingen
Knutselen

Naast het knutselen van kerstballen, zijn er nog veel meer mooie kerst-knutsels om te maken. Klik hier voor knutseltips!

Helpen met versieren

Laat je kind helpen met het versieren van de kerstboom. Let er daarbij wel op dat je hem of haar geen breekbare of scherpe versieringen laat ophangen.

Kerstdiner

Betrek je kinderen ook bij (de voorbereidingen van) het kerstdiner. Tips:

  • Laat je kind helpen met tafeldekken
  • Maak naamkaartjes voor de gasten en laat je kind deze versieren, of maak een kleine menukaart
  • Vraag je kind wat hij of zij lekker vindt om te eten tijdens het kerstdiner en zet dit ook op het menu
  • Laat je kind helpen met koken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: roeren in een pan kan voor jonge kinderen al heel leuk zijn!
  • Zijn je kinderen te jong om het hele diner aanwezig te zijn? Zorg ervoor dat de eerste gang echt in het teken staat van kinderen en laat de ‘grote mensen gesprekken’ nog even tot later wachten
  • Wat oudere kinderen kun je een eigen ‘kindertafel’ geven. Zo kunnen ze lekker hun gang gaan

Klik hier voor meer tips voor een kerstdiner met kinderen

Bezoek

Komt er familie op bezoek? Als je met volwassenen en kinderen bent, is het soms lastig om de aandacht te verdelen. Vaak werkt het goed als de kinderen op bepaalde momenten echt onderdeel uitmaken van het gezelschap en op andere momenten lekker hun gang kunnen gaan. Zorg bij een borrel bijvoorbeeld ook voor kindvriendelijke hapjes en geef hen ook te drinken uit een mooi (plastic) campagneglas. Neem even een momentje om met elkaar te proosten! Het kan ook leuk zijn om je kinderen te laten helpen met hapjes uitdelen.

Rustmomenten

Onthoud: voor je kinderen zijn het spannende en gezellige dagen, maar ook drukke dagen met veel prikkels. Plan daarom tussen de activiteiten door ook voldoende rustmomenten. Even geen visite, een wandeling in de buitenlucht, gezellig samen een boekje lezen of filmpje kijken.. Zo kan je kind weer even opladen. Nog meer tips:

  • Slaapt je kind normaal gesproken ‘s middags? Doe dit dan ook gewoon tijdens de kerstdagen
  • Probeer met elkaar ook af en toe te bewegen, ga bijvoorbeeld samen een wandeling maken
  • Eet niet te veel suiker en drink genoeg water tussendoor
  • Zijn de kinderen uitgegeten bij het kerstdiner, maar zijn jullie als volwassenen nog niet klaar? Dwing ze niet om aan tafel te blijven en laat ze lekker spelen of een filmpje kijken

Bronnen: Stepping Stones Coaching, bluebelle.nl

Deel dit artikel: