Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

wat kunnen wij voor je doen?

Jeugdgezondheidszorg

Bekijk het filmpje of lees de informatie hieronder!

Onze jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen volgen de gezondheid en ontwikkeling van alle kinderen van 0 tot 18 jaar. Toen je klein was ben je op het consultatiebureau geweest, bijvoorbeeld voor een prik. De meeste prikken heb je al gehad toen je jonger was. Meisjes die 13 jaar zijn, worden uitgenodigd voor de baarmoederhalskankerprik.

Onze jeugdverpleegkundigen werken ook op de middelbare scholen in Capelle. In de eerste klas meten we je lengte en gewicht en vraagt de jeugdverpleegkundige aan je hoe je je voelt, hoe het thuis en op school gaat en of er dingen zijn waar je mee zit. Dat noemen we het ‘brugklasgesprek’. Klik hier voor meer info!

In de tweede klas vul je een vragenlijst in over sombere gedachten en gevoelens. Als je hier veel last van hebt, kan het helpen om met iemand te praten. Bijvoorbeeld met een jeugdcoach van het CJG.

In de derde klas krijg je een themales, gegeven door een jeugdverpleegkundige en een jeugdcoach van het CJG, bijvoorbeeld over groepsdruk, een gezonde leefstijl of seksualiteit.

De jeugdverpleegkundige is meestal op een vaste dag op jouw middelbare school aanwezig. Je kunt dan altijd binnen lopen als je ergens vragen over hebt of als je je verhaal kwijt wilt. Vraag aan je mentor wanneer de jeugdverpleegkundige op jouw school aanwezig is.

Jeugdhulp

Soms heb je behoefte aan tips, advies of hulp bij het oplossen van een probleem. Bijvoorbeeld als je vaak onzeker bent, je somber voelt of als het thuis niet zo goed gaat. Dan staan onze jeugdcoaches voor je klaar. Samen met jou kijken zij naar wat jij nodig hebt en wie uit je omgeving daar eventueel bij kan helpen. Als je dat wilt, komt jouw jeugdcoach bij je thuis op bezoek. Maar jullie kunnen ook afspreken op één van onze locaties in de wijken of op een plek waar jij je prettig voelt, bijvoorbeeld op school. Samen met je jeugdcoach spreek je af hoe vaak jullie elkaar zien en hoe jullie elkaar spreken, bijvoorbeeld via WhatsApp.

Wil je graag een keer met een jeugdcoach praten? Neem dan contact met ons op

Experts

Soms zijn de gesprekken met je jeugdcoach niet genoeg en is er extra hulp nodig. Bij het CJG werken jeugd- en gezinspsychologen en orthopedagoog-generalisten. Zij kunnen onderzoek doen naar onder andere intelligentie, depressie, persoonlijkheid, angstklachten of zelfbeeld. Daarna kijken ze samen met jou en je jeugdcoach hoe ze jou het beste kunnen helpen en welke behandeling het meest geschikt is. Soms is er een behandeling nodig bij een andere organisatie. Jouw jeugdcoach helpt je dan bij het vinden van goede en passende hulp.

Trainingen

Bij het CJG kun je gratis trainingen volgen. Samen met andere jongeren krijg je dan handige tips of informatie. Bij de training Beat it! leer je bijvoorbeeld om beter voor jezelf op te komen. Wil je op kinderen passen als bijbaantje? Dan kun je bij het CJG je oppasdiploma halen. Als je autisme hebt, is er een leuke doe-praatgroep waar je door opdrachten en spelletjes leert wat je sterke kanten zijn en hoe je die in kunt zetten. Is één van je ouders psychisch ziek of verslaafd? Dan is de KOPP-groep misschien iets voor jou. Samen met andere jongeren die in dezelfde situatie zitten, krijg je tips en informatie om daarmee om te gaan. Het kan dan fijn zijn om te merken dat je niet de enige bent. We geven ook trainingen op school, bijvoorbeeld Make a Move of Girlstalk. Daarbij leer je op een leuke manier over seksualiteit en hoe je je grenzen kunt aangeven.

Bekijk alle trainingen