
Iedereen die voor lange tijd zorgt voor iemand uit zijn of haar directe omgeving, is mantelzorger. De meeste mantelzorgers zijn 55-plussers, maar: ook veel kinderen zijn mantelzorger.
Jonge mantelzorgers (4 t/m 23 jaar) groeien op met een familielid dat ziek is of een beperking heeft. Zij zorgen bijvoorbeeld veel voor hun vader, zus of oma. Misschien gaan ze mee naar de dokter om te tolken voor een dove moeder. Of passen ze op een broertje met het downsyndroom.
Jonge mantelzorgers doen thuis veel, zijn regelmatig ongerust over degene voor wie ze zorgen en krijgen vaak te weinig aandacht. Kinderen en jongeren die mantelzorger zijn, willen vooral gezien en gehoord worden. En informatie krijgen over de situatie van de persoon voor wie ze (helpen) zorgen. Ook hulp op school vinden ze fijn. Jonge mantelzorgers vinden zelf meestal dat ze niet zielig zijn, maar normale kinderen en jongeren – maar wel in een moeilijke situatie.
Ondersteuning voor jonge mantelzorgers
Ken je een jonge mantelzorger? Voor meer informatie over mantelzorg, ondersteuning of om je verhaal te delen, kan je contact opnemen met mantelzorgcapelle@welzijncapelle.nu. Of bel met mantelzorgcoach Annemiek Hamers op 06 – 398 36 322. Kijk ook eens op www.mantelzorgcapelle.nu. Of bekijk de video ‘Mantelzorg, wat is dat?’.
Ben je zelf een jonge mantelzorger? Hier vind je informatie.
Deel dit artikel: