Jezelf motiveren: tips

Je weet natuurlijk best wat goed voor je is: genoeg slaap, gezond eten, regelmatig sporten en op tijd beginnen met je huiswerk. Maar het is vaak moeilijk om je hieraan te houden. Misschien voel je je daar wel eens schuldig over. Hoe kan je jezelf motiveren om gezonder te gaan leven en op tijd aan je huiswerk te beginnen?

Jezelf ‘motiveren’ betekent jezelf aanmoedigen of overtuigen om iets te gaan doen.

Minder uitstellen

Iedereen stelt wel eens iets uit. Je weet dat je iets moet gaan doen, maar het lukt je niet om echt te beginnen. De meeste jongeren hebben hier last van. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van je hersenen. Vooral het deel van je hersenen dat zich bezighoudt met plannen, is nog in ontwikkeling. Als je dingen steeds uitstelt, kan je daar een heel vervelend gevoel van krijgen. Hoe kan je jezelf motiveren om toch te beginnen?

  • Schrijf elke dag drie punten op die je de dag erna echt wilt doen. Kies in het begin voor kleine dingen. Streep het punt weg als je het gedaan hebt.
  • Voel je niet schuldig als je een keer iets niet hebt gedaan. Het hoort gewoon bij de puberteit. Iedereen heeft er last van.
Gezond eten, bewegen en genoeg slaap

Sommige jongeren maken een plan om gezonder te gaan eten. Ze willen minder snoepen en snacken. Het kan ook zijn dat je graag meer wilt gaan bewegen, want sport en bewegen zijn goed voor je gezondheid, je lijf en je hersenen. Of misschien ben je van plan om ervoor te zorgen dat je genoeg slaapt. Een goede nachtrust zorgt voor meer energie en een betere gezondheid.

Hoe houd je die plannen ook echt vol?

  • Geef jezelf een beloning als je bijvoorbeeld bent gaan hardlopen, een snack hebt laten staan of als je op tijd naar bed bent gegaan. Je kunt jezelf bijvoorbeeld belonen door naar je favoriete serie te kijken of naar de film te gaan.
  • Er zijn apps die je kunnen helpen om gemotiveerd te blijven om meer te bewegen. Bijvoorbeeld de hardloop-apps Strava en Runkeeper.
  • Begin klein. Als je begint met sporten, bouw het dan langzaam op zodat je het goed vol kunt houden. Als je gezonder wilt gaan eten, doe dit dan in stapjes. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van je dagelijkse koek door een stuk fruit. Als dat lukt, kan je als volgende stap bijvoorbeeld gezonder gaan lunchen.
  • Vraag een vriend of vriendin om samen te gaan sporten.
  • Spreek met een vriend of vriendin af om niet meer naar de supermarkt te gaan in de pauze.
Huiswerk

Soms lukt het niet om op tijd te beginnen met je huiswerk. Je blijft maar uitstellen tot het laatste moment en soms is het echt te laat. Hoe kan je jezelf motiveren om toch op tijd te beginnen?

  • Zorg dat al je aandacht bij je huiswerk is. Er zijn apps die je kunnen helpen, zodat je niet wordt afgeleid door meldingen op je telefoon, zoals Forest.
  • Zoek iemand met wie je goed samen huiswerk kunt maken.
Onthoud: je doet het voor jezelf

Alles wat je doet, doe je voor jezelf en je eigen toekomst. Hoe beter je weet waarom je iets doet, hoe makkelijker het is om het vol te houden. Iedereen heeft zijn of haar eigen doel. Probeer jezelf niet te veel te vergelijken met anderen en houd je aandacht bij je eigen doel.

Je bent niet de enige

Bijna alle jongeren stellen dingen uit en hebben soms te weinig motivatie. Misschien denk je dat jij de enige bent. Als je er met je vrienden of klasgenoten over praat, zal je zien dat iedereen er last van heeft en zich wel eens schuldig voelt. Dat kan helpen om je er minder rot over te voelen. En misschien kunnen jullie elkaar wel tips geven.

Bron: Infovoorjou.nl

Deel dit artikel: