Jezelf kalmeren: tips

Hoe kan je weer rustig worden als je boos, gestrest of verdrietig bent? Lees deze tips om jezelf te kalmeren.

Haal diep adem

Als je boos, gestrest of heel verdrietig bent, gaat je ademhaling vaak een stuk sneller. Ook je hart gaat sneller kloppen. Een paar keer diep ademhalen kan helpen om weer rustig te worden.

Ga iets anders doen

Het kan helpen om even helemaal iets anders te gaan doen. Kies iets uit waar je rustig van wordt en waardoor je even niet meer aan je boosheid, stress of verdriet denkt. Bijvoorbeeld: tekenen, een boek lezen, zingen, een balletje trappen, muziek luisteren of een (vrolijke) film kijken.

Als je boos, gestrest of verdrietig bent gaan er vaak een heleboel gedachten door je hoofd en voel je veel tegelijk. Door even iets anders te gaan doen, kan je je gedachten later beter op een rijtje zetten en is het gevoel minder heftig.

Schrijf je gevoelens op

Schrijf op wat je voelt, waarom je je zo voelt en welke gedachten je hebt.

Praat erover met een vriend of vriendin

Vertel een vriend of vriendin hoe je je voelt. Dat kan erg opluchten. En misschien heeft hij of zij wel tips voor je.

Wees lief voor jezelf

Besteed extra aandacht aan jezelf en zorg goed voor jezelf. Neem bijvoorbeeld een warm bad of knuffel met je huisdier.

Accepteer je gevoel

Accepteer dat je nu even boos, gestrest of verdrietig bent. Die gevoelens zijn heel normaal en horen bij het leven. Als je je gevoel accepteert, kan je er rustiger mee omgaan. Zo kan je ook rustiger bedenken wat je kan doen om het gevoel te verminderen of in de toekomst te voorkomen.

Hulp nodig?

Voel je je vaak boos, gestrest of verdrietig? En lukt het niet goed om met die gevoelens om te gaan? Je mag altijd praten met een jeugdcoach van het CJG. Zij willen jou graag helpen en met je meedenken. Praten met een jeugdcoach van het CJG is gratis. Je kunt contact met ons opnemen door het contactformulier op de contactpagina in te vullen, te bellen naar 010 24 23 200 of door een mailtje te sturen naar info@cjgcapelle.nl

Deel dit artikel: