Soms hebben ouders behoefte aan tips en ondersteuning bij de opvoeding. Bijvoorbeeld als het naar bed gaan elke avond weer een strijd is, als ze zich zorgen maken om hun puber die vaak somber is, of als ze gaan scheiden. Dan staan onze jeugd- en gezinscoaches voor hen klaar. Samen met het gezin kijken zij naar wat er nodig is. Wat kan het gezin zelf doen? Wie uit de omgeving kan daar misschien bij helpen? Onze jeugd- en gezinscoaches werken in de wijk en komen indien gewenst bij gezinnen thuis op bezoek.

Ook jongeren kunnen contact opnemen met het CJG. Bijvoorbeeld als ze vragen hebben of niet lekker in hun vel zitten. Een jeugd- en gezinscoach kan hen dan ondersteunen.

Contact

De jeugd- en gezinscoaches werken, samen met collega’s van jeugdgezondheidszorg, in vier wijkteams. De teams zijn verdeeld over de volgende wijken:

  • Oostgaarde: postcodes 2904 en 2905
  • Middelwatering: postcodes 2902 en 2903
  • Schollevaar: postcodes 2907 en 2908
  • West-Capelle: postcodes 2901, 2906 en 2909

Als ouders, verzorgers of jongeren een hulpvraag hebben, dan kunnen zij het contactformulier op de contactpagina invullen of telefonisch contact met ons opnemen via het telefoonnummer 010 – 24 23 200 (op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur). Er zijn ook verschillende inloopspreekuren in de wijk.

Wil je als professional een gezin bij ons aanmelden? Ook dat kan via het contactformulier.

Inloopspreekuren

Bij een inloopspreekuur kunnen ouders, verzorgers, jongeren én professionals zonder afspraak bij een jeugd- en gezinscoach binnenlopen om een vraag te stellen of een afspraak te maken. Hieronder vind je een overzicht van alle inloopspreekuren.

Schollevaar

Iedere donderdagochtend van 11:00 tot 12:00 uur

CJG locatie Schollevaar/Picasso Passage
Stationsplein 20, 2907 MJ Capelle aan den IJssel

West-Capelle

Iedere maandagochtend van 8:15 tot 09:30 uur

IJsselkids Neverland, in OBS West
Berliozstraat 11, 2901 GA Capelle aan den IJssel

Oostgaarde

Er zijn op dit moment geen inloopspreekuren in deze wijk. Je kunt altijd bij een inloopspreekuur in één van de andere wijken binnenlopen. 

Middelwatering

Er zijn op dit moment geen inloopspreekuren in deze wijk. Je kunt altijd bij een inloopspreekuur in één van de andere wijken binnenlopen. 

Werken met beelden

Bij gezinnen die spanning of problemen ervaren in de opvoeding, kan de methodiek ‘Werken met beelden’ ingezet worden.

Lees meer over Werken met beelden

Maak je eigen plan

Voor alle gezinnen geldt dat er tijden zijn dat het goed gaat en dat het minder goed gaat. In situaties dat het wat minder gaat is het voor ouders niet altijd duidelijk hoe zij dit kunnen veranderen. Toch heeft het altijd zin daarover na te denken. Wanneer het gezin er alleen niet meer uitkomt, zullen mensen om hen heen, die het belangrijk vinden dat het goed gaat met het gezin, graag willen meedenken. De eerste stap, eerlijk zeggen wat er aan de hand is, kan moeilijk zijn. Toch is het de moeite waard! Het gezin en de mensen om hen heen kennen de situatie het best en met elkaar komen er vaak snel goede ideeën boven.

Vanaf 2015 is het zo dat gezinnen bij problemen in de opvoeding het recht hebben om een eigen plan te maken: een familiegroepsplan. Het gezin kan samen met de mensen die hen goed kennen werken aan oplossingen die het beste bij hen passen. Als daarbij ook hulpverlening nodig is, neemt de hulpverlener vervolgens het familiegroepsplan als uitgangspunt voor verdere hulpverlening. Klik hier voor het stappenplan familiegroepsplan om gezinnen op weg te helpen. Een CJG professional kan het gezin hierbij, indien gewenst, ondersteunen.

Specialistische jeugdhulp

Soms is er extra hulp nodig. Dat noemen we specialistische jeugdhulp. De jeugd- en gezinscoach helpt het gezin bij het vinden van goede en passende hulp. Daarbij overlegt hij of zij altijd met één van onze experts.

Meer informatie over specialistische jeugdhulp

Experts

In ieder CJG-team werken jeugd- en gezinspsychologen en orthopedagoog-generalisten. Zij denken mee en adviseren de jeugdverpleegkundigen en jeugd- en gezinscoaches bij complexe situaties. Indien nodig bieden zij screening, diagnostiek en behandeling voor psychologische problemen. De jeugd- en gezinscoach of jeugdverpleegkundige bespreekt dit altijd met de ouders/verzorgers.

Onze experts hebben brede kennis en expertise over veel onderwerpen, onder andere: kennis van licht verstandelijke beperking (LVB), kinder- en jeugdpsychiatrie, pedagogische problemen, gezondheidszorg en diverse specialistische behandelmethoden.