Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

4 tot 18 jaar

Wat houdt de jeugdgezondheidszorg van 4 tot 18 jaar in?

Het gezondheidsonderzoek in groep 2

Als je kind in groep 2 zit, krijg je een brief thuis van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) waarin je wordt uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek voor je kind. Bij deze uitnodiging wordt een vragenformulier meegestuurd. Dit formulier vul je van tevoren in.

Het onderzoek is bedoeld om te kijken of je kind zich goed ontwikkelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal.

De verpleegkundige en/of doktersassistente van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) komen van tevoren in de klas van je kind vertellen wie ze zijn en wat ze doen. Zo bereiden ze je kind al een beetje voor op het onderzoek. Ook wordt er met de leerkracht besproken of er bijzonderheden zijn. Hier word je vooraf over geïnformeerd.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten en vindt plaats op het CJG. Tijdens het onderzoek worden de ogen en oren getest, de lengte en het gewicht gemeten en wordt de motoriektest gedaan. De jeugdverpleegkundige of jeugdarts neemt de vragenlijst die je hebt ingevuld kort met je door. Je kunt het een en ander toelichten of zelf ter sprake brengen als je dat wilt. Het gesprek zal met name gaan over het gedrag van je kind en over de situatie thuis en op school. Na afloop krijg je het groeiboekje basisschoolkind mee.

Het gezondheidsonderzoek in groep 7

Als je kind in groep 7 zit, krijg je een brief thuis van het CJG waarin je wordt uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek voor je kind. Bij deze uitnodiging wordt een vragenformulier meegestuurd. Dit formulier vul je van tevoren in.

Het onderzoek is bedoeld om te kijken of je kind zich goed ontwikkelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens het onderzoek worden de ogen, lengte en gewicht gemeten. De jeugdverpleegkundige of jeugdarts neemt de vragenlijst die je hebt ingevuld kort met je door. Je kunt het een en ander toelichten of zelf ter sprake brengen als je dat wilt. Het gesprek zal met name gaan over het gedrag van je kind en de (naderende) puberteit. Na afloop krijg je een boekje over de puberteit mee.

Het gezondheidsonderzoek in klas 1

Als je kind in de eerste klas van de middelbare school zit, krijg je een brief thuis van het CJG waarin je kind wordt uitgenodigd voor een gesprek op school. Vooraf aan het gesprek wordt er met de mentor besproken of er bijzonderheden zijn. Hier word je vooraf over geïnformeerd.

Tijdens het gesprek wordt de lengte en gewicht gemeten. Je kind vult een vragenlijst in die met de jeugdverpleegkundige besproken wordt. Het gesprek zal met name gaan over hoe je kind zich voelt, hoe het op school en thuis gaat en of hij/zij problemen ervaart. 

Een themales in de derde klas

Het CJG biedt sinds 2017 themalessen aan voor alle derdeklassers. Thema’s kunnen zijn: seksualiteit, alcohol, drugs of social media. De themales wordt verzorgd door een jeugdverpleegkundige en jeugd- en gezinscoach van het CJG.

Vragen?

Naast deze vaste momenten kun je altijd bij het CJG terecht voor vragen en tips.

Op veel scholen hebben wij ook spreekuren waar jij en/of je kind binnen kunnen lopen met vragen of een afspraak kunnen maken. Informeer op de school van je kind op welke dagen en tijden er iemand van het CJG aanwezig is.

Vaccinaties

DTP en BMR

In het jaar dat kinderen 9 jaar worden, ontvangen zij een oproep voor de DTP en BMR vaccinatie. Deze vaccinaties maken onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma.

HPV

In het jaar dat meisjes 13 jaar worden, ontvangen zij een dubbele oproep voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Ook deze vaccinatie maakt onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinatie bestaat uit 2 inentingen (met een halfjaar ertussen).

Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat meisjes alle vaccinaties halen.

Voor meer informatie kunt u dit filmpje bekijken, of de folder van het RIVM bekijken.

contact

CJG Capelle aan den IJssel
De Linie 7 en 8-12
2905 AX Capelle aan den IJssel

010 242 32 00
info@cjgcapelleaandenijssel.nl

klik hier voor alle locaties

openingstijden

maandag t/m vrijdag
08.15 uur tot 17.00 uur
donderdag
08.15 uur tot 19:00 uur

ons laatste facebookbericht

onze laatste tweets

Kinderen leren veel van #spelletjes. Ook dat ze een spelletje kunnen #verliezen. Voor alle kleine kinderen is dat lastig. Hoe kun je je kind leren omgaan met verliezen? Lees meer: bit.ly/WinnenVerliez…