Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

4 tot 18 jaar

Wat houdt de jeugdgezondheidszorg van 4 tot 18 jaar in?

Tijdens deze periode zijn er een aantal vaste contactmomenten:

Het gezondheidsonderzoek in groep 2

Als uw kind in groep 2 zit, krijgt u een brief thuis van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) waarin u wordt uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek voor uw kind. Bij deze uitnodiging wordt een vragenformulier meegestuurd. Dit formulier vult u van tevoren in.

Het onderzoek is bedoeld om te kijken of uw kind zich goed ontwikkelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal.

De verpleegkundige en/of doktersassistente van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) komen van tevoren in de klas van uw kind vertellen wie ze zijn en wat ze doen. Zo bereiden ze uw kind al een beetje voor op het onderzoek. Ook wordt er met de leerkracht gesproken of er bijzonderheden zijn. Hier wordt u vooraf over geïnformeerd middels een brief.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten en vind plaats op het CJG. Tijdens het onderzoek worden de ogen en oren getest, de lengte en het gewicht gemeten en wordt de motoriektest gedaan. De JGZ professional neemt de vragenlijst die u hebt ingevuld kort met u door. U kunt het een en ander toelichten, of zelf ter sprake brengen als u dat wilt. Het gesprek zal met name gaan over het gedrag van uw kind en over de situatie thuis en op school. Na afloop van het consult krijgt u het groeiboekje basisschoolkind mee.

Het gezondheidsonderzoek in groep 7

Als uw kind in groep 7 zit, krijgt u een brief thuis van het CJG waarin u wordt uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek voor uw kind. Bij deze uitnodiging wordt een vragenformulier meegestuurd. Dit formulier vult u van tevoren in.

Het onderzoek is bedoeld om te kijken of uw kind zich goed ontwikkelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens het onderzoek worden de ogen, lengte en gewicht gemeten. De JGZ professional neemt de vragenlijst die u hebt ingevuld kort met u door. U kunt het een en ander toelichten, of zelf ter sprake brengen als u dat wilt. Het gesprek zal met name gaan over het gedrag van uw kind en de (naderende) puberteit. Na afloop van het consult zal er een boekje over de puberteit uitgedeeld worden.

Het gezondheidsonderzoek in klas 1

Als uw kind in de eerste klas van het voortgezet onderwijs zit, krijgt u een brief thuis van het CJG waarin uw kind wordt uitgenodigd voor een gesprek op school.

Vooraf aan het gesprek wordt er met de mentor gesproken of er bijzonderheden zijn. Hier wordt u vooraf over geïnformeerd middels een brief.

Tijdens het gesprek wordt de lengte en gewicht gemeten. Uw kind vult een vragenlijst in die met de jeugdverpleegkundige besproken wordt. Het gesprek zal met name gaan over hoe uw kind zich voelt, hoe het school en thuis ervaart en of hij/zij problemen ervaart. 

Een themales in de derde klas

Het CJG biedt sinds 2017 themalessen aan voor alle derdeklassers. Thema’s kunnen zijn: seksualiteit, alcohol en drugs of social media. De jeugdverpleegkundige en jeugd- en gezinscoach zullen samen de interactieve themales verzorgen.

Naast deze vaste contactmomenten kunt u altijd bij het CJG terecht voor vragen en tips.

Op veel scholen heeft het CJG ook spreekuren waar u of uw kind binnen kunt lopen met vragen of een afspraak kunt maken. Informeer op de school van uw kind op welke dagen en tijden er een CJG professional aanwezig is.

logo_CJG_750x750

Vaccinaties

DTP en BMR
In het jaar dat kinderen 9 jaar worden, ontvangen zij een oproep voor de DTP en BMR vaccinatie. Deze vaccinaties maken onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma.

HPV
In het jaar dat meisjes 13 jaar worden, ontvangen zij een dubbele oproep voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Ook deze vaccinatie maakt onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinatie bestaat uit 2 inentingen (met een halfjaar ertussen).

Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat meisjes alle vaccinaties halen.

Voor meer informatie kunt u onderstaand filmpje bekijken, of de folder van het RIVM bekijken.

contact

CJG Capelle aan den IJssel
De Linie 7 en 8-12
2905 AX Capelle aan den IJssel

010 242 32 00
info@cjgcapelleaandenijssel.nl

klik hier voor alle locaties

openingstijden

maandag t/m vrijdag
08.15 uur tot 17.00 uur
donderdag
08.15 uur tot 19:00 uur

ons laatste facebookbericht

onze laatste tweets

Er zijn handige informatiefilmpjes gemaakt door @VeiligheidNL over het veilig slapen van uw baby. Bekijk de filmpjes op onze website! #veiligslapen #veiligheid bit.ly/VeiligSlapenV…