Je mening durven geven: tips

Vind je het lastig om tegen anderen te zeggen wat je ergens van vindt? Deze tips kunnen helpen.

Oefen eerst bij mensen waar je je prettig bij voelt

Het is vaak makkelijker om je mening te geven bij mensen waar je je fijn bij voelt. Je beste vriend of vriendin bijvoorbeeld, of je ouders. Zo kan je oefenen met je mening geven in een veilige omgeving.

Begin met kleine dingen

Begin met je mening te geven over dingen die niet heel belangrijk zijn. Bijvoorbeeld dat je het broodje uit de kantine niet zo lekker vindt. Zo leer je om eerlijk over dingen te zijn en steeds meer jezelf te zijn bij anderen.

Probeer rustig te blijven

Het is helemaal niet gek om zenuwachtig te zijn of je ongemakkelijk te voelen als iedereen naar je kijkt. Probeer rustig adem te halen en op een rustige toon te zeggen wat jij ervan vindt. Voel je dat je boos of verdrietig wordt? Probeer dan eerst rustig te worden en zeg pas als je weer rustig bent wat jouw mening is.

Zeg duidelijk wat je vindt

Als je onzeker of verlegen bent, praat je vaak ongemerkt wat zachter. Als je dan je mening ergens over geeft, kan het dat anderen dat niet goed verstaan of horen. Oefen om wat harder en met een meer zelfverzekerde toon te praten. Let ook op je lichaamshouding. Geloof in wat je zegt. Jouw stem mag ook gehoord worden!

Zeg duidelijk wat je bedoelt, zodat anderen goed begrijpen wat jouw mening is. Praat daarbij in de ik-vorm.

Vergroot je zelfvertrouwen

Om je mening te durven geven, is zelfvertrouwen heel belangrijk. Klik hier voor twee oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten.

Niet iedereen zal het met je eens zijn

En dat is heel normaal. We zijn allemaal anders en hebben andere meningen. Als je het ergens niet over eens bent, betekent dat niet meteen dat je elkaar niet meer aardig vindt. Je kunt ergens anders over denken, maar toch vrienden zijn. Misschien kan die gedachte je helpen.

Deel dit artikel: